Newsflash
Internaționale

Dermatologii au depistat cel mai mic cancer de piele - Au intrat in Cartea Recordurilor

de Florentina Ionescu - mai 8 2023
Dermatologii au depistat cel mai mic cancer de piele - Au intrat in Cartea Recordurilor

Medicii de peste hotare au detectat cel mai mic cancer de piele din lume, lucru care a dus la includerea acestei formațiuni în Cartea Recordurilor.

Un punct mic de pe obrazul pacientei Christy Staats a măsurat doar 0,65 milimetri și aproape că era invizibil pentru ochiul uman. Dar cu ajutorul unei tehnologii noi, non-invazive, un medic dermatolog de la Oregon Health & Science University (OHSU) și o echipă multidisciplinară au confirmat că acel punct de pe pielea obrazului era, într-adevăr, melanom, cel mai periculos tip de cancer de piele, scrie medicalxpress.com

 

Pentru a identifica acest micro-cancer de piele, dr. Alexander Witkowski, profesor asistent de dermatologie la Facultatea de Medicină din cadrul OHSU, a folosit o combinație de dermatoscopie (examinarea leziunilor cutanate cu un dermatoscop) și o tehnică de microscopie (numită  Reflectance Confocal Microscopy). Aceasta din urmă este un instrument de imagistică ce îi ajută pe clinicieni să monitorizeze și să diagnosticheze leziunile cutanate fără a fi nevoie să facă excizia pielii. 

 

Colegii săi, dr. Joanna Ludzik, dr. Jina Chung, dr. Sancy Leachman, și Claudia Lee au ajutat la confirmarea diagnosticului de melanom, prin implementarea unor tehnici de testare moleculară suplimentare. 

Fotografie de la Jenna Hamra: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/fa-a-chip-par-podoaba-capilara-1138531/

Descoperirea acestui cancer de piele în stadiu precoce a făcut ca echipa de medici de la OHSU să intre în Cartea Recordurilor (Guinness World Record) pentru „cel mai mic cancer de piele detectat” vreodată. 

 

În data de 1 mai, un jurat de la Guinness World Records a venit la sediul OHSU pentru a premia fiecare membru al echipei multidisciplinare și pentru a-i înmâna un certificat pentru a atesta acest record. Cercetarea referitoare la cel mai mic cancer de piele este publicată în jurnalul „Dermatology Practical & Conceptual”. 

 

Acest cancer de piele validat din punct de vedere științific este un micro-melanom in situ, un tip de cancer care se găsește exclusiv pe stratul superior al pielii. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe