Newsflash
Diverse Știri

De Ziua cerealelor, apel pentru generații mai sănătoase

De Ziua cerealelor, apel pentru generații mai sănătoase

Ziua internațională a cerealelor integrale, sărbătorită în noiembrie, este un eveniment dedicat creșterii gradului de conștientizare a importanței cerealelor integrale pentru sănătatea fiecăruia.

Nestlé și CPW (Cereal Partners Worldwide) susțin Ziua internațională a cerealelor integrale, sărbătorită în noiembrie, un eveniment anual dedicat creșterii gradului de conștientizare cu privire la importanța cerealelor integrale pentru sănătatea fiecăruia, pe tot parcursul vieții. Campania din acest an, cu tema „Adoptarea alimentelor din cereale integrale pentru generații mai sănătoase”, realizată împreună cu organizații și experți distinși, își propune să evidențieze rolul cerealelor integrale, rolul important al prelucrării alimentelor din cereale integrale, în promovarea bunăstării generale și în creșterea sănătății fiecărei generații de-a lungul întregii vieți.

„Ziua internațională a cerealelor integrale servește ca o reamintire a importanței adoptării alimentelor din cereale integrale pentru generațiile mai sănătoase. Prin creșterea gradului de conștientizare, punerea în aplicare a măsurilor cheie de politică și promovarea inițiativelor din industrie, putem îmbunătăți consumul de cereale integrale și putem contribui la obiceiuri alimentare mai sănătoase în rândul consumatorilor tineri și mai în vârstă. Împreună, să acordăm prioritate cerealelor integrale ca componentă fundamentală a unei diete sănătoase și durabile", explică Monika Gajewska, Business Executive Officer CPW.

Cerealele integrale oferă mai mult decât fibre. Sunt pline de nutrienți esențiali, iar dovezile științifice sugerează că aportul mai mare de cereale integrale la toate grupele de vârstă este asociat cu un risc mai scăzut de a fi supraponderali sau obezi. De asemenea, studiile observaționale arată în mod constant că un aport mai mare de cereale integrale este asociat cu un risc mai scăzut de boli cronice și mortalitate. În plus, alegerea cerealelor integrale în locul cerealelor rafinate poate avea un impact pozitiv asupra mediului. Date recente arată că transformarea în cereale integrale în loc de cereale rafinate poate reduce impactul asupra mediului cu 20%.

Autoritățile de sănătate publică, nutriționiștii și organizațiile de sănătate, inclusiv OMS, recomandă să consumăm cereale integrale în detrimentul celor rafinate. Un aliment cu cereale integrale este definit ca un aliment cu cel puțin un gram de fibre la 10 grame de carbohidrați. Nutriționiștii spun că ar trebui să servim trei porții de cereale integrale pe zi. O porție este de aproximativ 16 g cereale integrale - aceasta poate fi o felie de pâine integrală, două prăjituri de ovăz, trei căni de floricele de porumb sau trei linguri pline de paste integrale fierte.

În ciuda acestor beneficii, consumul de cereale integrale rămâne insuficient la nivel mondial. Procesarea joacă un rol vital în creșterea valorii nutriționale a cerealelor integrale. Este important de menționat că nu toate alimentele procesate trebuie considerate egale. În mod remarcabil, produsele din cereale integrale procesate, cum ar fi pâinea sau cerealele pentru micul dejun, au fost legate de un risc redus de boli cronice și de mortalitate de toate cauzele2[1].

Încurajarea consumului pe scară largă de produse din cereale integrale este, prin urmare, de cea mai mare importanță. Românii acordă relativ puțină importanță alimentelor din cereale integrale ca parte a unei diete sănătoase, consumând doar una dintre cele trei porții recomandate. Micul dejun reprezintă o oportunitate de a încuraja consumul de cereale integrale. Deși micul dejun este foarte apreciat în țară și este un obicei zilnic pentru majoritatea oamenilor, consumul de mic dejun din cereale integrale are loc doar de 2-3 ori pe săptămână[2].

Nestlé și CPW îndeamnă guvernele să recunoască importanța cerealelor integrale pentru sănătatea pe tot parcursul vieții și ridică o cerere pentru un peisaj de reglementare favorabil, printr-o definiție aprobată la nivel global a alimentelor din cereale integrale și acțiuni politice, cum ar fi etichetarea pe fața ambalajului.


 

 


Notă autor:

[1] Reynolds A et al (2019). Carbohydrate quality and human health: a series of systematic reviews and meta-analyses. Lancet, 393(10170):434-445. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31809-9

[2] Nestlé -QuickR Team Romania Breakfast Market Deep Understanding June 2023

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe