Newsflash
Internaționale

Curăţenie vs igienă ţintită

de Dr. Mariana MINEA - mar. 31 2023
Curăţenie vs igienă ţintită

Experienţa pandemiei ne-a confirmat, o dată în plus, că nu suntem obișnuiţi să respectăm reguli ţintite de igienă – a face gestul potrivit la momentul potrivit, adaptat contextului.

internat4

        Subiectul igienei a revenit în atenţie odată cu primăvara și cu obiceiul de a face curăţenie în așteptarea Sărbătorilor Pascale. Este știut că un mediu curat protejează sănătatea psihică. Însă mulţi oameni confundă curăţenia cu igiena, după cum arăta o cercetare naţională a Societăţii Regale de Sănătate Publică din Marea Britanie.

„Igiena înseamnă să te protejezi de microbii periculoși. Înseamnă un set de acţiuni, nu o stare, înseamnă acţiuni pe care le pui în practică atunci când e necesar, mai degrabă decât la un moment programat. Este vorba de a interveni la momente-cheie”, explică Sally Bloomfield, președinte al Forumului Știinţific Internaţional asupra Igienei Locuinţei (ISFHH) și profesor onorific la London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Momente-cheie

        Există nouă momente-cheie în care este vital să avem grijă de igienă în viaţa de zi cu zi, potrivit ISFHH: în timpul manevrării alimentelor, atunci când mâncăm folosind degetele, atunci când folosim toaleta ori schimbăm un scutec, atunci când tușim, strănutăm ori ne suflăm nasul, atunci când atingem suprafeţe atinse frecvent de alte persoane, când manevrăm și pregătim pentru spălare haine și rufe murdare, când îngrijim un animal domestic, când umblăm cu gunoiul, când avem grijă de un membru al familiei care are o boală infecţioasă.

Dacă la începutul pandemiei, Organizaţia Mondială a Sănătăţii anunţa că virusul SARS-CoV-2 s-ar putea răspândi și prin intermediul suprafeţelor contaminate, cercetări ulterioare au arătat că acestea prezintă un risc mic de transmitere a infecţiei. Principala incriminată este calea aerului, prin picături de salivă și aerosoli. Prin intermediul suprafeţelor se poate transmite norovirusul, de exemplu, responsabil de boli diareice.

Campania „Mâinile curate salvează vieţi”, desfășurată începând cu 2005 de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a atras atenţia asupra importanţei dezinfectării mâinilor în mediul spitalicesc. Ea a definit cinci momente-cheie în care trebuie să apelăm la acest gest: înaintea atingerii pacientului, înaintea desfășurării unei proceduri aseptice, precum montarea unui cateter, după expunerea la fluidele corporale ale pacientului, după atingerea pacientului, după atingerea mediului din imediata vecinătate a pacientului.

Campania a inclus un training al angajaţilor, afișarea de postere ce ilustrau aceste momente-cheie, precum și distribuirea de antiseptice pe bază de alcool. Dezinfectantele sunt mai rapid de folosit decât apa și săpunul și mai ușor de plasat în toate punctele-cheie din spital, pentru a fi la îndemâna angajaţilor și vizitatorilor. În plus, în unele ţări, oamenii din Sănătate au învăţat să își producă singuri soluţia alcoolică, din cartofi.

 

 


Notă autor:

https://www.bbc.com/future/article/20230323-why-spring-cleaning-wont-benefit-your-health

https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/more/science-and-research/surface-transmission.html

https://www.who.int/campaigns/world-hand-hygiene-day

https://cleanhandssavelives.org/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe