Newsflash
Internaționale

Cum să le răspundeți oamenilor care ezită să se vaccineze împotriva COVID-19

de Florentina Ionescu - mai 31 2021
Cum să le răspundeți oamenilor care ezită să se vaccineze împotriva COVID-19

Există câteva recomandări bazate pe cercetări menite să ajute oamenii să își depășească temerile și ezitarea referitoare la vaccinarea împotriva COVID-19.

În numeroase țări, printre care și SUA, există persoane care încă ezită să se vaccineze împotriva COVID-19, iar motivele acestora sunt diverse: unii dintre ei sunt îngrijorați că vaccinurile anti-COVID nu sunt sigure sau că potențialele efecte adverse nu merită riscul de a face aceste vaccinuri. 

persoane care ezita sa se vaccineze impotriva COVID-19
Fotografie creată de Liza Summer, de la Pexels

Din fericire, cercetările sugerează că unele abordări pot fi mai bune decât altele pentru a ajuta oamenii să depășească rezistența și teama de a fi vaccinați împotriva COVID-19.

Așa că puteți încerca unele dintre aceste abordări pe persoanele care sunt exitante împotriva vaccinării împotriva COVID-19:

Ascultați care sunt motivele de îngrijorare și empatizați cu acești oameni

Potrivit greatergood.berkeley.edu, ar trebui ca mai întâi să ascultăm motivele de îngrijorare ale acestor persoane ezitante și să nu le judecăm, astfel încât să putem evalua mai bine nevoile lor.

„Dacă faceți multe presupuneri legate de lucrurile la care se gândesc oamenii, atunci aceștia se enervează, deoarece intervenția voastră nu e relevantă pentru ei. Este important să îi ascultați cu adevărat și să îi înțelegeți, pentru că poate o persoană are un motiv rezonabil de îngrijorare și doar are nevoie de niște informații clare”, a declarat Heidi Larson, director fondator al Vaccine Confidence Project din cadrul London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Oferiți informații clare și relevante la motivele de îngrijorare ale oamenilor (dar nu prea multe informații)

În unele cazuri, potrivit sursei citate, poate fi o măsură utilă să oferiți informații dintr-o sursă nepărtinitoare pentru a calma îngrijorările cuiva care nu dorește să se vaccineze împotriva COVID-19. Astfel de surse sunt CDC (Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA) și OMS (Organizația Mondială a Sănătății). Chiar dacă nu toată lumea va fi deschisă la aceste surse, cei care vor fi deschiși vor aprecia informația clară.

Alternativ, dacă simțiți că prietenii sau membrii familiei au încrede în dumneavoastră pentru a le oferi informații clare, este bine să sumarizați descoperirile și rezultatele, decât să le oferiți studii detaliate. Faptul că îi copleșiți pe cei dragi cu prea multă informație ar putea să nu aibă efectul dorit.

Apelați la altruismul oamenilor și la umanitatea din fiecare

În cadrul unui studiu realizat de Heidi Larson și de colegii săi, echipa de cercetători a intervievat 8.000 de persoane din SUA și Marea Britanie pentru a înțelege mai bine percepțiile acestora despre vaccin. Deși studiul s-a axat în principal pe influența dezinformării asupra ratei de vaccinare (și, din păcate, a arătat că dezinformarea a crescut gradul de ezitare), cercetătorii au descoperit și că oamenii erau cu 6% mai predispuși să se vaccineze dacă li s-ar fi spus că gestul lor îi protejează pe alții, pe lângă faptul că îi protejează pe ei înșiși.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe