Newsflash
Cultură

Tradiții și personalități mexicane

de Dr. Raluca BULEA - nov. 17 2017
Tradiții și personalități mexicane
     Luna noiembrie începe de fiecare dată pentru mexicani cu cea mai importantă sărbătoare tradițională, folclorică și religioasă, împletind mituri și simboluri ancestrale, hispanice dar și precolumbiene, care au făcut ca Día de los muertos, sărbătorită anual la 2 noiembrie, să fie inclusă în patrimoniul imaterial al UNESCO. Anul trecut, Ambasada Mexicului la București a adus în Capitală ceva din atmosfera specifică acestui moment plin de culoare, de umor uneori macabru, dar și de sentimente pioase, iar acum a repetat experiența, însă orientându-se către publicul foarte tânăr.
    La sediul central al Muzeului Național al Literaturii Române, copiii au avut ocazia să descopere prin joc, așa cum le stă lor cel mai bine, semnificațiile zilei de amintire a celor plecați în lumea de dincolo, să creeze ei înșiși obiectele care se folosesc la comemorări și să vizioneze scurtmetrajele de animație ale populațiilor indigene din Mexic, pe care adulții le-au descoperit la Festivalul Película, reunite sub genericul „68 voces. 68 corazones”.
    Anterior acestui eveniment, Ambasada Mexicului a organizat un altul, de mai mare amploare, dedicat unei mari personalități a culturii mexicane moderne, ea însăși extrem de atașată de tot ceea ce ținea de elementele tradiționale autentice ale țării sale: pictorița Frida Kahlo. Cu ocazia centenarului nașterii sale, am avut parte de câteva zile de octombrie în care am pătruns în esența a tot ceea ce este mexican, la București, dar și la Timișoara. Programul, extrem de generos, a inclus o expoziție de fotografie, proiecții de film, conferințe și degustări de preparate realizate după rețetele Fridei, așa cum apar ele în „Cartea secretă a Fridei Kahlo” semnată de Francisco Haghenbeck.
    Nucleul Frida’s fest a fost expoziția „Diego y Frida. Una sonrisa a mitad del camino” (Diego și Frida. Un zâmbet la jumătatea drumului), găzduită de Point Cultural Hub. Practic, a fost o incursiune prin viața unei femei și a unei artiste ce a reușit să aibă o existență plină de pasiune, trăită intens, deși a fost destul de scurtă și profund încercată de durere și suferință fizică și spirituală. Ea însă a ales să dea un sens durerii sale și să o transforme în act de creație artistică ce depășește, iată, granițele vieții lumești, trecând-o în galeria marilor artiști universali. Cele 64 de fotografii, realizate de autori renumiți în epocă, insistă atât asupra relației dintre Frida și soțul său Diego Rivera, pictorul muralist, și a poveștii lor de iubire din jurul Casei albastre (Casa Azul) a pictoriței, cât și asupra laturii lor de activiști comuniști, implicați în politica și realitatea socială a vremii lor.
    În completarea acestor imagini a venit conferința lui Gregorio Luke, curator și expert în arta mexicană, care a vorbit despre viața și opera Fridei Kahlo, cu profesionalism, dar și cu afecțiune. A adus astfel la viață amintirea unei feministe care nu a uitat să fie femeie, a dat tonul în modă cu veșmintele sale de inspirație indigenă și pieptănăturile împrumutate de la strămoașele sale pe linie maternă, și care continuă să fie încă model și sursă de inspirație pentru mulți oameni.
    Și dacă mai era nevoie de ceva care să ne convingă că Frida a fost o ființă umană ieșită din comun, organizatorii au programat, în final, la Institutul Cervantes, proiecția (repetată la cererea publicului) filmului „Frida, naturaleza viva” (1983). Prima peliculă dedicată vieții artistei de către conaționalii săi a fost filmată în mare parte chiar la Casa Azul, devenită azi Muzeul care îi poartă numele.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe