Newsflash
Cultură

Palatul de la Ruginoasa, redeschis publicului

de Dumitru ŞERBAN - sept. 13 2013
Palatul de la Ruginoasa, redeschis publicului
Palatul „Al. I. Cuza“ de la Ruginoasa, din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova“ Iaşi, fosta reşedinţă de vară a domnitorului, şi-a redeschis porţile pentru marele public în luna februarie a.c, ca urmare a finalizării lucrărilor de reamenajare muzeală. În perioada 2006–2010, edificiul a făcut obiectul unui amplu program de restaurare în cadrul proiectului guvernamental „Reabilitarea monumentelor istorice din România“ cu finanţare de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. În Palatul de la Ruginoasa se pot vizita: o bibliotecă, un cabinet de lucru al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, o sufragerie în stil gotic, un salon destinat primirii oaspeţilor, salonul Elenei Cuza, camera copiilor, dormitorul principesei şi cel al domnitorului. Despre amprentele pe care le-a lăsat trecerea lui Alexandru Ioan Cuza pe aici am stat de vorbă cu Simona Ionescu, responsabil al obiectivului cultural.
Care este istoricul comunei Ruginoasa?
Ruginoasa este o comună aflată la 60 km vest de municipiul Iaşi, între oraşele Târgu Frumos şi Paşcani şi are o origine veche, dinainte de anul 1600. Primul document care aminteşte de Ruginoasa este un hrisov din 1596 în care se vorbeşte de existenţa a opt case. După tradiţie, numele localităţii ar avea cel puţin două surse. Una ar proveni de la un păstor pe nume Rugină, care s-ar fi stabilit prin aceste părţi cu oile, dar în lucrarea „Cuza la Ruginoasa“, Boris Crăciun menţionează că „şi astăzi în diferite locuri ale comunei se poate vedea, în special după ploaie, un strat subţire brun – roşcat şruginiuţ care acoperă pământul, mai ales în locurile pietroase“, numele provenind de la acest fenomen. Numele unui iaz existent în localitate – „Rugina“ apare şi în documentele moldoveneşti din timpul domniei lui Ştefan cel Mare, amintind şi de o familie de mari boieri. Primele aşezări s-au construit în partea de vest a satului, la locul denumit „Osoi“, de unde locuitorii s-au retras, întrucât era arid şi lipsit de apă, în zona unde este astăzi satul Ruginoasa. În jurul anului 1800, aici existau curţile proprietarului moşiilor – familia Sturdzeştilor.
Aici putem vizita Muzeul „Alexandru Ioan Cuza“, Biserica Domnească cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“.
Planurile Palatului „Alexandru Ioan Cuza“ şi ale bisericii au fost realizate de  arhitectul vienez Johan Freiwald, în stil neoclasic, la modă în acea vreme în Moldova. Devenit pentru scurt timp reşedinţa primului domnitor al Principatelor Unite, Alexandru Ioan I, Palatul de la Ruginoasa – comparativ cu alte construcţii din Moldova ridicate în aceeaşi epocă – ocupă un loc cu totul aparte atât din punct de vedere istoric, cât şi arhitectural.
Când a fost transformat în spital?
După 1909, Ruginoasa, tot din motive financiare şi în concordanţă cu unele clauze testamentare, revine Spitalului „Caritatea“, ceea ce face ca întreaga proprietate să fie cedată Regiei Autonome CFR, care amenajează un sanatoriu pentru ceferiştii tuberculoşi. În timpul Primului Război Mondial, spitalul este transformat provizoriu în spital militar.
Al Doilea Război Mondial a lăsat urme dureroase asupra clădirii. Când a fost restaurată?
În 1944, palatul este bombardat şi distrus parţial, rămânând în ruine o perioadă de peste două decenii, timp în care clădirea s-a degradat accentuat. În 1968, reprezentanţii Ministerului Culturii şi ai Consiliului Regional Iaşi au iniţiat o acţiune de consolidare–restaurare–amenajare a palatului în muzeu, în memoria primului domnitor al Unirii de la 1859 – Alexandru Ioan Cuza. Iniţial, şef de proiect a fost arhitectul Ilie Costinescu, apoi arhitectul Ovidiu Alexievici. Lucrările s-au desfăşurat în perioada 1969–1979. În 1982, s-a amenajat Muzeul Memorial „Al. I. Cuza“, cu multă trudă şi din partea specialiştilor din cadrul Complexului Naţional Muzeal „Moldova“ Iaşi; inaugurarea noului muzeu a fost tacită, istoricii venind la Ruginoasa doar ca să deschidă o expoziţie permanentă.
În luna februarie a.c., palatul a fost redeschis publicului larg.
– În urma unui proiect de reabilitare, printr-un program de restaurare, finanţat de Guvernul României, începând cu luna octombrie 2008, palatul s-a aflat din nou, pentru o perioadă de aproximativ treizeci de luni, într-un proces de consolidare–restaurare–reamenajare, fiind închis publicului vizitator. Măsurile preconizate, în acest sens, se referă la consolidarea structurii de rezistenţă, paralel cu înlăturarea cauzelor care au produs majoritatea degradărilor.
– Ce oferă acest muzeu celor care-i trec pragul?
Muzeul de la Ruginoasa oferă privirilor  vizitatorilor piese de mare valoare, aflate în gestiune sau în custodie: fotografii cu Al. I. Cuza, Elena Cuza, Napoleon I, Nicolae Pisoschi, veselă şi tacâmuri, pahare din cristal de Baccarat, sfeşnice din metal comun argintat, cu monogramul familiei Cuza, comandate special la Paris, farfurii din porţelan, cu cifru şi coroană; suporturi pentru tacâmuri, linguri, furculiţe, cuţite, cu mânerul argintat şi sigla Cuza, farfurii, porţelan de Sèvres. Palatul de la Ruginoasa este un punct turistic important şi foarte vizitat, prin ceea ce înseamnă Alexandru Ioan Cuza, simbolul Unirii din 1859.
Ce puteţi spune despre arhitectura Palatului?
Stilul preferat de familia Sturdza, la construcţia palatului de la Ruginoasa, în perioada 1800–1811, a fost cel neoclasic, păstrat şi astăzi de capela reşedinţei. În anul 1847, Costache Sturdza modifică arhitectura neoclasică, înlocuind-o cu una gotică. În perioada 1862–1864, familia Cuza reabilitează şi înnobilează întreg ansamblul: palat, anexe, parc, împrejmuire de contur cu turn de boltă de intrare şi donjoane de colţ, cu mobilier şi candelabre franţuzeşti, cu scara din alamă şi oţel, cu trepte din stejar.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe