Newsflash
Cultură

Incursiuni în trecut

de Dr. Raluca BULEA - ian. 21 2022
Incursiuni în trecut

Anul trecut s-au împlinit 40 de ani de la deschiderea Centrului Ceh din București. Evenimentul a fost marcat prin deschiderea expoziţiei „Timp de 40 de ani”, care poate fi vizitată până la 28 ianuarie a.c.

Prezenţă activă pe scena culturală din București, dar și din alte localităţi din România, Centrul Ceh a împlinit, în 2021, patru decenii de activitate în ţara noastră. Parcursul instituţiei, început în 1981 sub titulatura Casa de Cultură Cehoslovacă, este rememorat prin expoziţia „Timp de 40 de ani”, deschisă pentru public până la 28 ianuarie 2022.

Organizată în patru secţiuni – artă, muzică, film și literatură –, nostalgica incursiune este nu doar mărturia unui parcurs încadrat în politica de stat, dar marcat de amprenta fiecărui director, ci și o cercetare a istoriei recente a Cehiei (și Slovaciei, până în momentul separării celor două ţări, în 1993) și a relaţiilor sale cu România.

Un segment care întregește ansamblul este cel dedicat evoluţiei diplomaţiei culturale cehe în aceste patru decenii. Expoziţia este una interactivă, albumele, cărţile și cataloagele pot fi răsfoite, sunt filme și înregistrări audio de urmărit, între ele și confesiuni ale celor care și-au legat activitatea de cea a Centrului Ceh.

Omagiu fotografilor ardeleni

O privire spre trecut putem arunca și la Institutul Liszt – Institutul Maghiar din București, care, după tradiţie, și-a început activitatea de fiecare an cu o expoziţie dedicată Zilei Artei Fotografice din România, la 11 ianuarie, de ziua de naștere a lui Carol Popp de Szathmáry.

Subiectul ales de această dată, în parteneriat cu Asociaţia Artiștilor Fotografi din România (AAFR), a fost un omagiu adus fotografilor ardeleni, dar și activităţii asociaţiei la împlinirea a 65 de ani de la înfiinţare. Expoziţia „Restituiri – artiști fotografi din Transilvania”, deschisă până la 10 februarie, valorifică vechile colecţii ale AAFR, din perioada comunistă, când asociaţia era extrem de activă, ca grup, la expoziţiile și saloanele internaţionale de fotografie.

Expo foto Inst Liszt (3)

Deși o parte importantă a acestui valoros patrimoniu artistic și documentar s-a pierdut, avem ocazia de a vedea câteva mostre ale lucrărilor care au fost recuperate și care acum sunt păstrate și în format digital.

Parcurgând expoziţia, remarcăm calităţile artistice incontestabile ale fotografiilor, care ar putea fără probleme să participe și astăzi la concursuri specializate și să câștige aprecierea publicului și a juriului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe