Newsflash
Cultură

Elemente de identitate

de Dr. Raluca BULEA - nov. 27 2017
Elemente de identitate
     Fiecare individ are câteva trăsături care îi sunt definitorii, îl caracterizează și îl fac unic în percepția celor din jur. În mod similar se întâmplă și cu popoarele care, deși formate din multitudini de personalități diferite, la nivel de națiune au totuși elemente comune care să le reprezinte. Am vizitat de curând câteva expoziții organizate de Institutul polonez, Centrul ceh și Institutul Balassi – Institutul maghiar din București, care au subliniat tocmai unele din aceste elemente specifice ale țărilor pe care cu mândrie le reprezintă.
     Polonezii au fost mereu răzbătători, în ciuda unei istorii care le-a fost adesea nefavorabilă și i-a obligat să își sacrifice viața pentru a-și păstra identitatea de neam. Au reușit mereu să găsească resurse pentru a depăși greutățile și a înfrunta opresiunea. Ceea ce Institutul polonez a ales să ne prezinte acum, prin expoziția „Polska. Arhitectura” găzduită de Muzeul Municipiului București la Palatul Suțu, este modul cum țara s-a redefinit în anii din urmă, pentru a fi în concordanță cu realitățile și cu nevoile oamenilor din mileniul III.
     Spre exemplificare au fost selectate 20 de construcții contemporane, majoritatea clădiri publice, o parte având destinație culturală (muzee, teatre, săli de concerte pentru muzica clasică, biblioteci), dar și clădiri de locuințe, birouri, gări, terminale de aeroport etc., răspândite în întreaga țară, nu numai la Varșovia. Unele dintre ele au fost realizate și cu fonduri europene și chiar au primit apoi premii de specialitate de la Uniunea Europeană și Consiliul Europei.
     Dincolo de ineditul construcțiilor în sine, expoziția reflectă și ingeniozitatea fotografilor polonezi, care găsesc unghiuri interesante și modalități provocatoare de a pune suplimentar în valoare creațiile arhitecților. Nu în ultimul rând, organizatorii au vrut să ne arate și faptul că arhitectura înseamnă și emoție, prin integrarea spiritului și personalității celor care au creat-o, dar și ale celor care văd, lucrează sau locuiesc într-o clădire.
     Ceva mai la sud, cehii au umorul lor special și reușesc să ne facă, nu de puține ori, propuneri culturale care ies din tipare. Până la 15 decembrie, în rotonda din foaierul Sălii Mici a Teatrului Național București, poate fi vizitată expoziția „Made in CZ/Found in RO” organizată de Centrul ceh în colaborare cu publicul bucureștean, posesorul în fapt al obiectelor pe care le vedem organizate tematic, după sfera de utilizare.
     Ideea lui František Zachoval, directorul centrului și inițiatorul acestui proiect, a fost să descopere ce mărci cehoslovace sau cehe există în casele românilor, evidențiind în acest fel atât popularitatea, cât și calitatea și utilitatea acestor produse, care alcătuiesc, în final, o inedită expoziție de design de produs. Pentru români, înainte de intrarea la spectacolul de teatru sau ca o vizită intenționată, parcurgerea expoziției va trezi cu siguranță nostalgii legate de paharele din cristal de Boemia, produsele cehoslovace de papetărie Koh i Noor, sau de diferitele mărci de mobilier, electrocasnice sau corpuri de iluminat prețioase în anii comunismului, multe dintre ele fiind creația lui Stanislav Lachman (1921–2011), designer ceh legendar printre conaționalii săi.
     Geografic mai aproape de noi, maghiarii sunt dintre popoarele pe care și religia le definește în mod fundamental, de aceea au dorit să marcheze cum se cuvine cinci secole de la crearea și răspândirea protestantismului, după ce Martin Luther publica la 31 octombrie 1517 cele 95 de teze despre înțelegere, penitență și evanghelie, care au stat la baza creării bisericilor evanghelică și reformată, până astăzi dominante în Ungaria. Expoziția itinerantă „Soli Deo Gloria – Cinci secole de protestantism maghiar”, realizată de Secretariatul de stat pentru diplomație culturală și științifică din cadrul Ministerului afacerilor externe și comerțului exterior din Ungaria, prezintă istoria reformei și modul cum a ajuns ea să se îngemăneze cu identitatea maghiară, ajutând la consolidarea și răspândirea folosirii limbii naționale, cu rol deosebit de important în timpul ocupațiilor otomană și habsburgică. Sunt evidențiate personalități religioase, științifice și politice care au contribuit la consolidarea protestantismului din secolul al XVI-lea până în prezent, precum și centre culturale care s-au creat și au dăinuit peste timp. În completarea expoziției, podeaua Institutului Balassi a fost redecorată astfel încât vizitatorii să poată descoperi o hartă imensă a Bazinului carpatic cu congregațiile reformate maghiare.
     Pentru iubitorii de film, sfârșitul acesta de săptămână se anunță deosebit de intens, cu cea de-a unsprezecea ediție a Săptămânii filmului maghiar, până la 19 noiembrie, cu cele mai recente și premiate producții maghiare, de la lung și scurtmetraj la documentare și filme de animație. La 17 noiembrie este ziua de prezentare a festivalului invitat, anul acesta fiind vorba de „BuSho”, festivalul de filme de scurtmetraj de la Budapesta.
     În același timp, sala Elvire Popesco a Institutului francez găzduiește între 17 și 19, respectiv 24 și 26 noiembrie festivalul „CinePolska”, cu șase lungmetraje produse în 2016 și 2017, premiate internațional, incluzând și filme biografice, printre care „Maria Skłodowska-Curie. Curajul de a cunoaște” dedicat vieții faimoasei dublu laureate a premiului Nobel la 150 de ani de la naștere, și „Arta de a face dragoste. Povestea Michalinei Wisłocka”, peliculă care vorbește despre doctorița care a influențat fundamental viața intimă a polonezilor după publicarea volumului intitulat asemenea filmului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe