Peste 8 miliarde de persoane, dintr-un total estimat la 9,4 miliarde, ar putea fi la risc de a dezvolta malarie sau febră Dengue până în 2080, dacă efectul de emisii de gaze cu efect de seră continuă să crească.
Aceste cifre ar însemna o creștere cu 4,7 miliarde comparativ cu datele preconizate în 1970-1999. Cifrele se bazează pe o creștere estimată a temperaturii cu 3,7oC până în anul 2100.
Un studiu efectuat de London School of Hygiene and Tropical Medicine și publicat în The Lancet Planetary Health Journal a analizat în acest sens mai multe scenarii.
În cazul în care gradul de emisii de carbon va continua să crească, efectul asupra temperaturilor raportate la nivel global poate prelungi sezonul de transmitere cu peste o lună pentru malarie și febra Dengue în următorii 50 de ani.
Studiul arată că emisiile mai scăzute determină o scădere a transmiterii acestor afecţiuni și implicit a numărului de persoane aflate la risc. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că malaria provoacă anual peste 400.000 de decese, majoritatea în cazul copiilor. În 2019, peste 90% dintre cazurile raportate la nivel mondial au fost înregistrate în Africa.
https://www.lshtm.ac.uk/newsevents/news/2021/malaria-and-dengue-predicted-affect-billions-more-people-if-global-warming
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe