Newsflash
ACTUALITATE Știri

Cristian Oancea: România trebuie să aloce 9% din PIB pentru Sănătate

de Magdalena Tănăsescu - sept. 9 2024
Cristian Oancea: România trebuie să aloce 9% din PIB pentru Sănătate

Obiectivul de a crește bugetul alocat sănătății la 9% din PIB nu este doar un deziderat, ci reprezintă o necesitate urgentă, susține prof. dr. Cristian Oancea.

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș din Timișoara consideră că în absența unei finanțări corespunzătoare, „nu putem vorbi despre un sistem sanitar care să funcționeze în beneficiul pacienților”. 

„România trebuie să ajungă la standardele europene în materie de sănătate, iar acest lucru începe cu o finanțare adecvată...Astăzi, ne confruntăm cu un sistem de sănătate în care contractele dintre spitale și Casele de Asigurări nu sunt negociate pe baza nevoilor reale. Practic, ele sunt impuse, iar spitalele care au mai puține cazuri decât prevăd contractele pierd din finanțare. Pe de altă parte, dacă numărul cazurilor depășește aceste contracte, spitalele trebuie să acopere costurile suplimentare din propriile resurse”, precizează prof. dr. Cristian Oancea.

Acesta menționează, totodată, că abordarea prezentată mai sus „nu doar că limitează capacitatea spitalelor de a oferi tratamente de calitate, dar creează și un cerc vicios în care managerii sunt forțați să găsească soluții imposibile pentru a face față nevoilor tot mai mari”.

Pentru ca spitalele să poată oferi terapii inovatoare, să dispună de echipamente moderne și condiții adecvate, este necesară o finanțare corespunzătoare. 

„De aceea, am propus împreună cu colegul meu prof. Dorel Săndesc, managerul Spitalului Judetean Timisoara, realocarea excedentelor bugetare de la spitalele mici către cele mari, universitare, care tratează cazurile cele mai complexe. Aceasta nu este doar o ajustare bugetară, ci o măsură necesară pentru a asigura continuitatea și calitatea actului medical în centrele care gestionează cazuri critice”, a mai spus prof. dr. Cristian Oancea.

Un alt aspect esențial este reducerea birocrației, a subliniat managerul spitalului timișorean. 

„În prezent, orice modificare de structură trebuie să fie aprobată prin dosare voluminoase, trimise la București. Este timpul ca deciziile să fie luate mai aproape de realitatea din teren, la nivelul Direcțiilor de Sănătate Publică, pentru a asigura un sistem mai eficient și mai rapid. De asemenea, este imperativ să aducem tarifele pentru actul medical la un nivel real, care să reflecte costurile actuale din piață”, a încheiat prof. dr. Cristian Oancea.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe