Newsflash
Imagine campanie proprie
Știri

COVID-19 în România: A fost înființat Centrul Operațional de Coordonare

de Dorina Novac - mar. 10 2020
COVID-19 în România: A fost înființat Centrul Operațional de Coordonare

A fost înființat Centrul Operațional de Coordonare, unitate care stabilește în timp operativ legătura între spitale pentru identificarea în timp real a situațiilor de risc asociate infecției cu coronavirus.

Potrivit unui comunicat de presă, Ministerul Sănătății a operaționalizat în această dimineață Centrul Operațional de Coordonare, unitate care stabilește în timp operativ legătura cu direcțiile de sănătate publică și unitățile sanitare aparținând Ministerului Sănătății pentru identificarea în timp real a situațiilor de risc asociate infecției cu coronavirus COVID-19 și pentru stabilirea măsurilor ce se impun.

Centrul Operațional ne va furniza situația la zi toate informațiile utile și vitale pentru stabilirea măsurilor corecte pentru fazele epidemice în care ne aflăm. Vom cunoaște stocurile de medicamente, echipamente medicale și dezinfectanți existente la nivel național în spitale, numărul cadrelor medicale implicate în acțiunile pe care le derulăm pentru limitarea răspândirii infecției, numărul paturilor libere în secțiile de boli infecțioase și ATI, astfel încât să putem acționa coordonat”, a declarat ministrul Victor Costache.

Cu această ocazie ministrul Costache a prezentat Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor, in contextul actual COVID-19.

Astfel, în perioada următoare, în spitalele coordonate de Ministerul Sănătății vor fi limitate internările programate, în raport cu gradul de ocupare al paturilor ( inclusiv paturi ATI) și evolutia epidemiologica locală. În funcție de dinamica situației se va putea decide chiar interzicerea internărilor programate.

Spitalele vor raporta zilnic în sistemul electronic centralizat al Centrului de coordonare situația ocupării paturilor. Această măsură se impune atât pentru a asigura capacitatea de preluare a cazurilor de către spitale, cât și pentru gestionarea corectă și eficientă a resurselor materiale și umane.

De asemenea, s-a stabilit o rețea suport pentru spitalele de boli infecțioase.

„În funcție de contagiozitatea cazurilor non-coronavirus se vor stabili spitalele de suport, în care să fie transferați pacienți din Spitalul de Boli Infecțioase. Într-o primă fază, se recomandă ca spitalele de suport sa nu fie reprezentate de spitalele importante de urgenta din zona, care pot asigura asistența medicală pentru celelalte urgente medico-chirurgicale”, se arată în comunicatul de presă.

Pot fi incluse în rețeaua de Spitale de suport și spitale din alte județe preponderent cele cu Secții de Boli Infecțioase, precum și spitalele din alte rețele, decât ale Ministerului Sănătății.

În Planul MS mai sunt prevăzute și măsuri pentru cazul extinderii crizei și depășirii capacității Spitalelor de Boli Infecțioase, dar și reglementări cu privire la utilizarea echipamentelor de protecție.

Harta cu județele cu cazuri confirmate de infecție cu coronavirus


Notă autor:

Sursă imagine: Pixabay

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe