Newsflash
Știri

Congresul Național de Farmacie ediția a XIX-a are loc la Cluj-Napoca

de L. Budin - sept. 25 2023
Congresul Național de Farmacie ediția a XIX-a are loc la Cluj-Napoca

Tema acestei ediții este „Farmacia azi: de la tradiție la interdisciplinaritate și inteligență artificială”, informează organizatorii.

Congresul Național de Farmacie se desfășoară la Cluj-Napoca în perioada 27 - 29 septembrie,  evenimentul fiind coordonat de Societatea de Științe Farmaceutice din România și Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”. Organizatorii informează că  1.500 de farmaciști și specialiști în domeniul sănătății vor participa la cel mai important eveniment dedicat comunității farmaceutice din România, Congresul Național de Farmacie 2023 - ediția a XIX-a, care va avea loc la Grand Hotel Napoca din municipiu.

Tema ediției este „Farmacia azi: de la tradiție la interdisciplinaritate și inteligență artificială”. În cadrul celor cele trei zile vor fi abordate mai multe subiecte de actualitate din domeniul farmaceutic, se arată într-un comunicat.

Printre acestea se numără „Inteligența artificială în descoperirea medicamentelor și biologia computațională: starea actuală, succese și capcane”, „Individualizarea terapiei medicamentoase”, „Designul medicamentului – sinteză, analiză și inovare”, „Plantele medicinale – actualități în cercetare și utilizarea terapeutică”, „Substanțele de abuz – abordări actuale și noi provocări„  și „Echilibrul nutrițional în contextual secolului XXI”. Programul complet poate fi consultat aici. 

Invitatul special al acestei ediții este dr. Andreas Bender, profesor de informatică moleculară la Universitatea din Cambridge, coordonator al grupului Center for Molecular Informatics, Department of Chemistry. Grupul de cercetare coordonat de profesorul Andreas Bender lucrează la aplicarea și dezvoltarea metodelor de analiză a datelor, a învățării automate și a implicãrii inteligenței artificiale în domeniul design-ului de noi medicamente. Aceste abordări se concentrează pe înțelegerea activității biologice a unor noi molecule terapeutice și clasificarea bolilor, pe minimizarea toxicității, îmbunătățirea siguranței și susținerea selecției sau designului compușilor, se precizează în comunicat.

Principalele direcții de cercetare propun o abordare multidisciplinară în domeniul designului de noi substanțe medicamentoase. Mai exact, analiza modului de acțiune a compușilor medicamentoși și prezicerea țintei, modelarea amestecurilor de compuși bioactivi și de medicamente tradiționale, integrarea datelor chimice sau biologice pentru caracterizarea acțiunii acestor molecule și a bolii sau prezicerea toxicității diverșilor compuși.

Printre speakerii invitați la congres se numără  prof. emerit dr. farm. Dumitru Lupuliasa, președintele Societății de Științe Farmaceutice din România, prof. dr. Gianina Crișan, decanul Facultății de Farmacie, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj Napoca și prof. dr. Anca Buzoianu, rectorul UMF „Iuliu Hațieganu”.

De asemenea, la eveniment vor fi prezenți decanii facultăților de farmacie din România și Republica Moldova, speakeri internaționali din Belgia, Danemarca și Marea Britanie, precum și reprezentanți din Ministerul Sănătății, Brigada Antidrog, Academia Română, Academia de Științe Medicale, Academia Oamenilor de Știință din România și Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe