Newsflash

Confirmarea

de Stud. Roxana ȚAGA - mar. 11 2016
Confirmarea
     Odată ce ai intrat pe tărâmul medicinii, întâlnești nesiguranța, frustrările, îndoielile la fiecare pas. De la colegi, profesori, părinți nu întotdeauna avem parte de încurajări și cuvinte de laudă, deși poate că le-am merita, sau pur și simplu am avea nevoie să le auzim pentru a putea continua.
     Încă din anul întâi auzim afirmații jignitoare, care ne fac să ne scadă încrederea în noi: „Nu aș vrea să fiu tratat de voi niciodată!“ Vă sună cunoscut? Sau clasicul „Sunteți o rușine!“? Acum îmi vine să râd, și sincer nici atunci nu am fost foarte impresionată de aceste manifestări de afecțiune din partea cadrelor didactice. Faptul că nu am știut reacția X din ciclul Krebs la acel moment nu mă va face un clinician prost. Și apoi, consider că rolul profesorului este să ridice și să motiveze studenții, iar cineva care face aceste afirmații nu merită luat în considerare. Ceea ce poți face evident doar dacă ai cât de cât un obraz gros și nu pui la suflet. Chiar și-așa, cu trecerea timpului și înmulțirea afirmațiilor „calde“ și, mai ales, nu știu de ce, în timpul sesiunii, paharul se umple încet-încet și clachezi: te umpli de îndoieli în legătură cu parcursul tău, dacă ai făcut sau nu alegerea corectă, dacă medicina este pentru tine, dacă mereu este așa sau va fi mai bine etc.
     Anii clinici vin cu alte provocări. Dacă în preclinic erai un mic șoarece de bibliotecă, acum te transformi în umbra vreunui rezident sau asistent dornic să îți arate și ție vreo manevră. Ca orice student „relativ mediocru“ (pe asta ați mai auzit-o?), te chinui să faci față cerințelor. Aproape că ești mândru de tine când faci o anamneză ca la carte și reușești să îți încropești un caz pe măsură. Dar la examen, deși ai învățat, iată că nota nu e tocmai cea la care te aștepți și te duci să afli ce s-a întâmplat. Între timp afli și că un coleg care nu prea a frecventat stagiile a luat notă mai mare decât tine. Toate astea, deși tu te simțeai pregătit. Îți vezi lucrarea și descoperi că de fapt nu ai fost punctat corespunzător și, deși ridici această problemă, nu se întâmplă nimic. De ce? De ce nu? Începi să te întrebi dacă merită să înveți atât de mult, când notele oricum nu se dau pe merit (și dacă notele nu sunt răsplata muncii tale, atunci care e?), dacă are sens să pierzi timpul pe la spital când oricum colegii tăi petrecăreți o duc mai bine decât tine, dacă...
     În vacanța de vară, după o lungă și epuizantă sesiune, te gândești că te vei relaxa puțin. Însă realitatea bate la ușă și trebuie să te mai duci o lună la spital: practica de vară. Vorbești la telefon cu prietenul tău de acasă și el îți spune că în sfârșit are și el concediu și că merge în Turcia vreo două săptămâni. Tu te bucuri pentru el, dar în realitate te gândești că tu încă trebuie să le ceri bani părinților să mergi în vacanță. Concediu? Peste vreo 4 ani, poate! Iar bani? Din bursă, ți-ar spune părinții tăi, care te mai cicălesc și ei. Dar care bursă, când linia s-a tras deasupra ta? Toate acestea modelează un bulgăre de sentimente amestecate vizavi de alegerea de a urma această facultate. Câteodată o iubești, câteodată o urăști. De cele mai multe ori, te urăști pe tine. Însă în momentele în care simți că vei claca, când simți că nu mai poți și te îndoiești de tot, atunci trebuie să continui, pentru că ești pe drumul cel bun. Un om mediocru nu și-ar ridica atâtea semne de întrebare. Un om de valoare, care vrea să evolueze și vrea să facă bine, va fi mereu plin de îndoieli. Și dacă ai impresia că ești într-o competiție cu colegii tăi, te înșeli amarnic. Ești într-o permanentă competiție cu tine. Citește azi mai mult, informează-te azi mai mult, stai azi în spital mai mult. Pentru că, dacă ziua de mâine nu e mai bună, dacă nu ai evoluat, înseamnă că ai rămas blocat în ziua de ieri.
     Aceasta este confirmarea. Și trebuie să vină întâi din interiorul tău.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe