Newsflash
ACTUALITATE REUNIUNI

Conferința Internațională ABA 2024, la start

de Redacția Viața Medicală - oct. 25 2024
Conferința Internațională ABA 2024, la start

Universitatea Titu Maiorescu din București găzduiește în perioada 25-26 octombrie cea de-a XIII-a ediție a Conferinței Internaționale ABA. Tema ediției este „Understanding Behavior, Improving Lives”.

Cea de-a XIII-a ediție a Conferinței Internaționale ABA, evenimentul de referință în domeniul analizei comportamentale aplicate, se desfășoară pe 25 și 26 octombrie la Universitatea Titu Maiorescu din București. „Understanding Behavior, Improving Lives” este tema care va ghida discuțiile celor două zile, punând accent pe modul în care înțelegerea profundă a comportamentului uman poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții persoanelor cu autism și a celor cu alte nevoi speciale.

Conferința reprezintă un punct de întâlnire pentru cei mai buni specialiști în ABA, oferind un cadru propice pentru schimbul de idei inovatoare și pentru cele mai recente descoperiri științifice în domeniu, cu scopul de a transforma viețile persoanelor atipice, tehnicile putând fi utilizate cu succes și în rândul persoanelor tipice, având la baza nevoia de modificare a comportamentelor umane.

Printre speakerii care vor lua cuvântul la ediția de anul acesta a conferinței se numără: 
 

  • Ellie Kazemi, profesor la California State University (CSUN) și fondator al unui centru de cercetare multidisciplinară în colaborare cu NASA. Dr. Kazemi este recunoscută pentru expertiza sa în leadership comportamental și dezvoltarea strategiilor eficiente de supervizare.
  • Justin Leaf, director executiv al Autism Partnership Foundation și Progressive Behavior Analyst Autism Council, cu peste 150 de articole publicate și o vastă experiență în predarea abilităților sociale persoanelor cu tulburări din spectrul autist.
  • Paul Gavoni, directorul Asociației Profesionale pentru Managementul Crizelor (PCMA) și expert în utilizarea științei comportamentale pentru gestionarea eficientă a situațiilor de criză în organizații.
  • Peter Gerhardt, specialist cu peste 40 de ani de experiență în ABA aplicată adolescenților și adulților cu tulburări din spectrul autist, cunoscut pentru abordările sale inovative în integrarea socială și profesională a persoanelor cu nevoi speciale.
  • Pete Wharmby, autor și avocat al drepturilor persoanelor neurodiverse, diagnosticat cu autism la vârsta de 34 de ani. Cu acest prilej, va fi lansată ediția în limba română a cărții sale, „Atipic. Cum lumea nu este construită pentru persoanele cu autism și ce putem face în această privință”, al zecelea titlu din colecția AHA Books.
  • Andreea Stroe Matauan, analist comportamental BCBA și psihoterapeut experiențialist. Lucrează de peste 16 ani cu copii și adolescenți diagnosticați cu tulburare de spectru autist și cu alte tulburări de dezvoltare și cu familiile acestora.
  • Vincent van Antwerp, Ph.D., BCBA, care va discuta despre echilibrul între sănătate și prevenirea epuizării.

Tematică și obiective 

Conferința își propune să ofere participanților instrumente practice și cunoștințe actualizate pentru a aborda provocările din domeniul comportamentului uman. Experții vor aborda tematici precum: 

  • Supervizarea transformativă și intervențiile țintite pentru îmbunătățirea performanței personalului în cadrul organizațiilor.
  • Abordări analitice comportamentale în predarea abilităților sociale persoanelor cu autism.
  • Importanța analizei comportamentale ca disciplină distinctă și contribuțiile acesteia la științele umaniste și educaționale.
  • Soluții bazate pe știință pentru managementul crizelor și creșterea siguranței în medii educaționale și organizaționale.

Oportunități de învățare și colaborare

Conferința Internațională ABA 2024 va oferi participanților nu doar prezentări și discuții academice, ci și oportunități valoroase de networking și colaborare cu specialiști de top din domeniul ABA. Evenimentul este destinat profesioniștilor din domeniile educației, psihologiei și terapiei, precum și familiilor și părinților interesați de cele mai recente metode și intervenții pentru sprijinirea persoanelor cu nevoi speciale.

Reuniunea va fi organizată în format hibrid, permițând participanților să ia parte la sesiunile și activitățile programate fie fizic, la fața locului, fie online, de oriunde din lume. Această flexibilitate oferă acces mai larg la resursele și expertiza oferite în cadrul evenimentului, facilitând implicarea unui număr mai mare de participanți și extinzând impactul conferinței la nivel internațional. Conferința este organizată de Autism Voice și  Help Autism, două organizații active și recunoscute la nivel național pentru contribuția lor susținută la îmbunătățirea serviciilor de terapie pentru persoanele cu tulburări din spectrul autist și la formarea specialiștilor în ABA.

Statistici TSA

Tulburarea de spectru autist este cea mai răspândită tulburare a copilăriei. În prezent, la nivel mondial 20% dintre oameni au TSA, iar în 10 ani se estimează că vor fi 30% persoane neurodivergente, definind noua normalitate. 1 copil din 36 este diagnosticat cu o tulburare de spectru autist, conform raportului CDC 2023. Persoanele cu autism sunt cele mai vulnerabile din punct de vedere economic și social, așa se explică faptul că în Europa 75% locuiesc cu familia, față de 16% persoane care au alte dizabilități. 

În România, trăiesc peste 45.000 de persoane cu autism, deși în evidențele statului figurează aproximativ 23.000. Aceasta deoarece, pe lângă persoanele care dețin un certificat de încadrare în grad de dizabilitate, mai sunt multe alte persoane fără diagnostic, ori cu un diagnostic de la spitale sau centre private, care nu figurează în evidențele autorităților. Anual, 3.000 de copii sunt diagnosticați cu autism. 

Un copil din patru cu autism nu merge la școală sau grădiniță deși are vârsta potrivită - lipsa unui mediu incluziv descurajează părinții în acest sens. Astfel, sub 1% dintre adulții cu autism cu diagnostic din România au un job. În Europa, rata de angajabilitate este de 10%.  Pentru că nu au mijloacele să devină autonomi, adulții sunt predispuși la depresie și anxietate, ceea ce le scade calitatea vieții. Iar pentru că nu beneficiază de servicii sociale și medicale adaptate, ei decedează în medie cu 16 ani mai tineri decât persoanele tipice. 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe