Newsflash
Știri

Dr. Wargha Enayati: „Am pus la punct în Enayati Hospital un departament complet de îngrijiri paliative”

de Florentina Ionescu - nov. 18 2022
Dr. Wargha Enayati: „Am pus la punct în Enayati Hospital un departament complet de îngrijiri paliative”

Enayati Hospital a adus pe piața din România conceptul de îngrijire integrată, cu accent pe alinarea suferinței pacientului și familiei. Astfel, aici este tratat pacientul, nu boala, iar medicii pun accent pe calitatea vieții acestuia.

Statisticile arată că 70% dintre medicii de familie consideră că pacienții care au nevoie de îngrijiri paliative trebuie să ajungă într-un centru specializat. Însă doar 5,4% din nevoia de îngrijiri paliative poate fi acoperită în România, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Concierge doctor, medicul care îi arată pacientului partea plină a paharului 

Îngrijirile paliative sunt, în continuare, „Cenușăreasa serviciilor medicale din România”. În ciuda nevoii neacoperite, doar 5,4% la nivel național, și a opiniei generale a medicilor care intră primii în contact cu nevoia pacienților și aparținătorilor de îngrijire specializată pentru pacienții diagnosticați cu boli aflate în stadii avansate, a zecilor de planuri puse la punct de autorități, situația este la fel de dramatică ca și până acum. 

dr wargha enayati, dr oana donea
Dr. Wargha Enayati, alături de dr. Oana Donea

 

Dr Wargha Enayati, medic cardiolog:

„Întrebarea oricărei persoane care are în grijă un om drag cu o boală fatală este: «Unde îl pot interna pentru a-i ușura lupta cu boala și a-i oferi confortul pe care îl merită? Experiența celor care sunt puși în situația asta este nu doar dramatică, ci devine deja un factor de stres în plus care le impactează considerabil viața. De aceea, am pus la punct în cadrul Enayati Hospital, în primul Oraș Medical din România, un departament complet de îngrijiri paliative, atât din punct de vedere al echipei pluridisciplinare medicale, dar și al dotărilor medicale, tocmai pentru a putea oferi un răspuns familiilor care au nevoie de ajutor”.

Așa cum se știe, îngrijirile paliative combină intervenţii şi tratamente având ca scop îmbunătăţirea calităţii a vieţii pacienţilor şi familiilor acestora, pentru a face faţă problemelor asociate cu boala ameninţătoare de viaţă, prin prevenirea şi înlăturarea suferinţei, prin identificarea precoce, evaluarea corectă şi tratamentul durerii şi al altor probleme fizice, psiho-sociale şi spirituale, fiind completate și de îngrijirile terminale care sunt acordate unui pacient atunci când nu mai este posibilă îmbunătăţirea prognozei fatale a stării de boală, precum şi îngrijirile acordate în apropierea decesului.

În cadrul Enayati Hospital sunt oferite serviciile de îngrijiri paliative ce pornesc de la 600 de lei pe zi și compensare de la CNAS.

Serviciile pun accent pe:

  • abordarea multidisciplinară a cazului (specialiști în chirugie, oncologie, cardiologie, radioterapie, boli infecțioase, neurologie),
  • managementul simptomelor (greață, vărsături, delir, halucinații, agitație, constipație, etc),
  • pacienții au la dispozitie linie de gardă asigurată de medici specialiști și primari,
  • asistență medicală 24/24 oferită de personal certificat pentru monitorizarea parametrilor fiziologici,
  • tratament suportiv post chimioterapie, dar și pe durata ședințelor de radioterapie,
  • terapia durerii,
  • evaluarea chirurgicală și imagistică de urgență,
  • posibilitatea de internare în cadrul ATI, la nevoie.

Dr. Oana Donea, șef secție Îngrijiri Paliative, Enayati Hospital:

„Managementul stării terminale, evaluarea și suportul psihologic și spiritual vin sa completeze procedurile medicale absolut esențiale pentru pacientul aflat în acest moment al vieții. În cadrul Enayati Hospital oferim suport familiei pacientului pentru a înțelege procesul și efectele tratamentului paliativ, abordăm holistic nevoile pacientului (probleme fizice, sociale, psiho-emoţionale, spirituale). De asemenea, îngrijirea paliativă ajută familia pacientului să facă față mai ușor situației. Chiar dacă vestea că ai fost diagnosticat cu o boală care îţi poate ameninţa viaţa este greu de acceptat, specialiştii care te îngrijesc te vor ajuta să ai o atitudine pozitivă pe tot parcursul tratamentului şi să înţelegi că, de multe ori, diagnosticul nu înseamnă şi un verdict. Dacă lupţi alături de medicii tăi şi urmezi corect tratamentul, şansele de reuşită cresc simţitor şi felul în care te simţi fizic şi emoţional se va îmbunătăţi”.

Dr-Oana-Donea
Dr. Oana Donea

Dr. Oana Donea este medic primar oncolog, cu supraspecializare în îngrijire paliativă. Rezidențiatul, în specialitatea Oncologie, l-a făcut la Institutul Oncologic din București, iar după ce a terminat, ca medic specialist, în 1995, a activat ca oncolog în cadrul spitalului de bolnavi cronici și geriatrie Sf. Luca.

Ulterior, a decis să se dedice îngrijirilor paliative și după patru ani de muncă într-un ONG, a înființat Serviciul Mobil de Îngrijire Paliativă, care se ocupă de bolnavi de cancer în București si in jur. Din 2011, Dr. Oana Donea este membru al grupului de lucru pentru dezvoltarea îngrijirii paliative, în Europa al Asociației Europene de Îngrijire Paliativă. 

Infografic: zonele unde problema îmbătrânirii populației este accentuată 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe