Newsflash
Știri

Clarificări în cazul tânărului electrocutat și transferat la Viena

de Florentina Ionescu - ian. 8 2020
Clarificări în cazul tânărului electrocutat și transferat la Viena

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a explicat de ce tânărul electrocutat vineri și cu arsuri pe 70% din suprafața corpului vineri a fost transferat la un spital din Viena trei zile mai târziu.

Victor Costache a oferit aceste explicații în cadrul unei conferințe de presă susținută ieri, pe 7 ianuarie 2020. Inițial, s-a discutat ca pacientul ars prin electrocutare săptămâna trecută să fie transferat la un spital din Belgia, însă din cauza politraumatismului, starea tânărului s-a agravat în weekend, a explicat ministrul Sănătății. El a precizat că din acest motiv, deplasarea cu avionul a pacientului a fost imposibilă.

Întrebat despre procedura prin care se face transferul pacienților arși la alte unități medicale din afara țării noastre, Victor Costache a oferit mai multe detalii despre tânărul electrocutat și despre decizia de a-l transfera la un spital din Viena.

pacient ars transferat Viena

„Este vorba despre un tânăr de 20 de ani care a avut o arsură prin arc electric, urmată de o cădere de la aproximativ cinci metri. A fost o arsură severă asociată unui politraumatism. Echipele Ministerului Sănătății s-au mobilizat exemplar. Era vorba ca acest pacient să fie transferat în Belgia. Din păcate, din cauza politraumatismului existau fracturi costale care au înțepat pleura parietală și a apărut un colaps progresiv al plămânului – pneumotorax îi spunem noi – deci apariția de aer în cavitatea pleurală”, a subliniat ministrul Sănătății în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc ieri.

Pneumotoraxul s-a agravat de vineri până sâmbătă, a mai spus ministrul, iar în acest context a fost imposibilă deplasarea pe căi aeriene a pacientului, deoarece diferența de presiune atmosferică duce la colapsul pulmonar total și la decesul pacientului:

„Sâmbătă a avut loc o mini-intervenție chirurgicală în care s-au montat un dren și o valvă Heimlich care au permis extragerea aerului. O să mă întrebați de ce nu se pune de la început: sunt niște criterii în care se face această intervenție, în unele cazuri plămânul se relipește de cavitatea toracică atunci când pacientul este intubat și ventilat. Pacientul trebuia să fie primit în Belgia duminică dimineață – deci vorbim de 36 de ore de la incident.”

De ce tânărul nu a fost transferat în Belgia

Potrivit ministrului Sănătății, secția din Belgia este o secție adaptată și specializată în marii arși, dar nu girează cazuri complexe de politraumă:

„Astfel, nu am putut realiza transferul în Belgia și a fost transferat în Viena. Fiind vorba de o arsură de 70% (n. red. - din suprafața corpului), și, din experiența pe care o am în domeniu, aceste arsuri prin arc electric pot progresa, ați văzut că a fost 50% în prima zi, după care s-a extins la 70%, iar șocul a fost foarte puternic. S-a preferat să mergem pe această variantă de transfer în străinătate pentru a asigura toate șansele tânărului pacient”.

 


Notă autor:

Sursa foto: Pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe