Newsflash
Știri

Cheltuieli duble pentru tratarea cancerului

de Cristina GHIOCA - feb. 10 2023
Cheltuieli duble pentru tratarea cancerului

Chiar dacă România a făcut progrese în combaterea cancerului, se înregistrează încă decalaje importante faţă de alte state ale UE.

cancerȘansa pacienţilor cu cancer din România depinde de scrierea cât mai rapidă a normelor de implementare a Planului naţional de prevenire şi control al cancerului.

De aceea, toţi actorii din sistemul de sănătate trebuie să sprijine autorităţile în acest demers, a declarat Cezar Irimia, președintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, în cadrul unei dezbateri organizate miercuri, în contextul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului: „Cancerul în ţara noastră face cele mai multe victime. Cu 48% mai multe decât media europeană, conform raportului de ţară al Comisiei Europene şi al OECD. (...) În acest moment este important să punem umărul la sprijinirea autorităţilor în implementarea Planului Naţional de Cancer. (...) Întâlnirea de azi se dorește a fi punctul de plecare într-o misiune știinţifică, (...) de a schimba acel procent din raportul de ţară”.

Avem progrese, dar și decalaje

Chiar dacă România a înregistrat progrese în combaterea cancerului, există încă decalaje importante faţă de alte state din Uniunea Europeană (UE), a subliniat și conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidenţial pentru probleme de sănătate.

La rândul său, conf. dr. Adela Cojan, președintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a atras atenţia că în ultimii cinci ani, cheltuielile pentru tratamentul cancerului s-au dublat, de la aproape 1,5 miliarde de lei în anul 2017 la 3,9 miliarde lei în 2022.

1 din 2 români cu cancer este de vârstă activă

În același timp, a crescut şi numărul centrelor de terapie,
astfel încât anul trecut în aceste centre au fost trataţi 24.000 de pacienţi, faţă de 8.000-9.000 în urmă cu zece ani.

„Pentru decontarea acestor servicii avem în plan, în viitorul foarte apropiat, introducerea inclusiv a radioterapiei stereotactice în acest subprogram al radioterapiei bolnavilor cu afecţiuni oncologice”, a adăugat reprezentantul CNAS.

Citiți și: Materiale informative despre cancerele mamare și de piele, pentru pacienți

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe