Newsflash
Știri

Certificate false de vaccinare: dosar penal pentru două asistente din Mangalia

de L. Budin - dec. 22 2021
Certificate false de vaccinare: dosar penal pentru două asistente din Mangalia

Două asistente de la centrul de vaccinare amenajat în incinta Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Mangalia au fost reţinute de procurorii DNA, pentru falsificarea certificatelor de vaccinare.

În dosar se cercetează modalitatea prin care peste 100 de persoane, majoritatea din judeţele Suceava şi Constanţa, ar fi obţinut certificatul digital european COVID-19 fără să se fi imunizat, se areată într-un comunicat al DNA, preluat de Agerpres.

fals-vaccin-certificat1

Procurorii de la Serviciul teritorial Suceava au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a asistentelor medicale Pompilia Timofei şi a Henrietta-Raluca Berge, care sunt acuzate de constituirea unui grup infracţional organizat, luare de mită, acces ilegal într-un sistem informatic, fals informatic, fals intelectual.

În acelaşi dosar, a fost reţinută şi Elena Daniela Vlădoi, angajată la Spitalul Municipal Mangalia, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, dare de mită, instigare la acces ilegal într-un sistem informatic, instigare la fals informatic, instigare la fals intelectual.

Au mai fost reţinute alte trei persoane sub acuzaţia de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, dare de mită, acces ilegal într-un sistem informatic, fals informatic, fals intelectual şi spălare a banilor, săvârşite în forma autoratului, complicităţii şi a instigării.

Conform procurorilor, la sfârşitul lunii august şi începutul lunii septembrie, Pompilia Timofei şi Henriette-Raluca Berge ar fi constituit un grup infracţional organizat care avea ca scop final eliberarea de certificate de vaccinare anti-COVID falsificate, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 250 şi 400 de euro.

Ulterior, la acest grup ar fi aderat mai multe persoane, intermediari de încredere (rude, prieteni, etc.), care s-au specializat în racolarea de persoane dornice să obţină astfel de certificate falsificate de vaccinare, la rândul lor percepând comisioane cuprinse între 100 şi 250 de euro, în funcţie de starea materială a clienţilor. Un aspect important la stabilirea «tarifului» era acela al prezenţei persoanei la centrul de vaccinare”, se precizează în comunicat.

Astfel, arată procurorii, în cazul persoanelor dispuse să se deplaseze la Mangalia, tariful cerut de intermediar era de 500 de lei, iar în cazul celorlalte, care nu doreau să se prezinte la centrul de vaccinare, tariful era de 700 de lei şi era perceput pe loc.

Mecanismul de comitere a faptelor era unul complex, după racolarea persoanelor dispuse să obţină certificatul respectiv şi primirea banilor, membrii grupului care îşi desfăşurau activitatea în cadrul centrului de vaccinare ce funcţionează în incinta Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Mangalia ar fi efectuat acte specifice, în vedere implementării datelor nereale în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări. Legătura dintre membrii grupului ar fi fost asigurată de Elena Daniela Vlădoi, care primea comisioanele şi remitea parte din ele celor două asistente. Pentru a ascunde adevărata provenienţă a banilor, intermediarii ar fi remis banii lui Elena Daniela Vlădoi fie prin transfer bancar din conturile unor rude sau prieteni, fie în numerar”, explică anchetatorii.

Cu ocazia percheziţiilor domiciliare efectuate marţi la Spitalul Municipal Mangalia, la Sanatoriul Balnear şi de Recuperare şi la 50 de locuinţe ale unor persoane fizice de pe raza judeţelor Suceava şi Constanţa au fost ridicate, printre altele, sumele de 192.000 lei şi 80.000 euro, informează DNA.

Dosarul penal urmează să fie înaintat Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile a persoanelor reţinute.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe