Cercetători israelieni au dezvoltat o metodă revoluționară de a păstra proaspete la raft fructele și legumele – metodă care implică folosirea undelor sonore şi a unor nanoparticule comestibile.
Procesul, prietenos cu mediul, promite să extindă în mod semnificativ viaţa la raft a fructelor şi legumelor şi face inutilă folosirea conservanților şi aditivilor chimici.
Doctorand la Universitatea Bar-Ilan din Ramat Gan, cercetătorul Bilal Abu-Salha spune că a fost inspirat de sera cu căpşuni a familiei sale, informează agențiile ANI și TPS. Inovaţia sa se bazează pe „sonochimie” - studiul modului în care ultrasunetele acționează asupra sistemelor chimice.
Metoda pe care am dezvoltat-o permite folosirea undelor sonore, în cadrul unui proces denumit «sonicaţie», pentru a obține o acoperire cu nanoparticule din substanța numită chitosan”, a explicat Abu-Salha.
Acoperirea cu chitosan oferă proprietăţi antibacteriene suprafeţei căpşunilor şi astfel viaţa la raft a fructelor proaspete, depozitate la rece, este extinsă, a adăugat el.
Chitosanul este o substanță naturală derivată din polimeri precum chitină, polizaharide și proteine. Compusul este prietenos cu mediul şi se descompune în mod natural.
Profesorul Aharon Gedanken, co-dezvoltator al metodei de sonicaţie, a explicat că, atunci când o soluţie lichidă este bombardată cu unde sonore de înaltă frecvenţă, bule microscopice se formează şi se sparg rapid, generând fluxuri care propulsează particulele pe suprafeţele solide. Fenomenul permite încorporarea proprietăţilor dorite fructelor şi legumelor.
Cercetarea a implicat exercitarea unor procese sonochimice asupra soluţiei de chitosan, fiind obţinute astfel nanoparticule comestibile cu proprietăţi antibacteriene, care au fost apoi aplicate pe căpşuni. Analiza extensivă a nivelurilor de zahăr şi a acidităţii căpşunilor, a ratei lor de descompunere şi a altor proprietăţi a dus la concluzia că aceste nanoparticule extind viaţa la raft a fructelor cu până la 15 zile.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe