Newsflash
Internaționale

CE, discuții cu o companie farmaceutică despre un nou vaccin anti-COVID

de Florentina Ionescu - dec. 17 2020
CE, discuții cu o companie farmaceutică despre un nou vaccin anti-COVID

Comisia Europeană a încheiat discuțiile preliminare cu compania Novavax în vederea achiziționării unui nou vaccin potențial împotriva bolii COVID-19.

Astăzi, Comisia Europeană (CE) a încheiat discuțiile preliminare cu compania farmaceutică Novavax în vederea achiziționării vaccinului potențial împotriva COVID-19 produs de aceasta, se arată într-un comunicat de presă remis redacției.

vaccin covid-19 novavax discutii comisia europeana
Credit foto: Frauke Riether de la Pixabay

Contractul avut în vedere cu Novavax ar urma să ofere tuturor statelor membre ale Uniunii Europene posibilitatea de a achiziționa 100 de milioane de doze și până la 100 de milioane de doze suplimentare.

Al șaptelea vaccin anti-COVID, pe cale să fie adăugat în portofoliul UE

Discuțiile preliminare cu Novavax finalizate astăzi vin în completarea unui portofoliu deja larg și asigurat de vaccinuri care urmează să fie produse în Europa, incluzând contractele deja semnate cu AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac și Moderna.

Acest portofoliu diversificat de vaccinuri va asigura buna pregătire a Europei pentru vaccinare, de îndată ce vaccinurile se vor dovedi a fi sigure și eficace, potrivit sursei citate. Statele membre ar putea decide să doneze vaccinul unor țări cu venituri medii și inferioare sau să îl redirecționeze către alte țări europene.

„Am plăcerea de a vă anunța că vom continua să ne extindem portofoliul diversificat de vaccinuri. Demersul de astăzi în vederea încheierii unui acord cu Novavax demonstrează angajamentul Comisiei de a asigura explorarea tuturor opțiunilor posibile de acces la vaccinurile împotriva COVID-19. Accesul la un număr mai mare de vaccinuri ne va permite să avem o acoperire suficientă pentru a învinge pandemia”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Statele membre trebuie să asigure distribuirea vaccinurilor

Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a subliniat că vaccinarea va determina modul în care vom trăi și vom munci în anul 2021.

„Suntem pe cale să adăugăm un al șaptelea vaccin promițător la portofoliul nostru, ceea ce ne va spori așadar șansele de a putea alege dintre cele mai sigure și mai eficace vaccinuri. În prezent, toate statele membre trebuie să se asigure că sunt pregătite să înceapă distribuirea unora dintre ele încă de la începutul anului 2021, de îndată ce se va dovedi că sunt sigure și eficace. Vaccinarea va determina modul în care vom trăi și vom munci în anul 2021. În perioada premergătoare sărbătorilor, invităm cetățenii să își continue eforturile de a controla pandemia. Fiecare trebuie să facă tot ce îi stă în putință pentru a evita noi recrudescențe până la apariția unui vaccin”, a spus Stella Kyriakides.

Vaccin pe bază de proteine

Novavax este o companie de biotehnologie care dezvoltă vaccinuri de ultimă generație împotriva unor boli infecțioase grave. Vaccinul propus de această companie este un vaccin subunitar pe bază de proteine, aflat deja în faza 3 a studiului clinic.

Comisia Europeană, cu sprijinul statelor membre, a luat decizia de a sprijini acest vaccin pe baza unei evaluări științifice temeinice, a tehnologiei utilizate, a experienței companiei în dezvoltarea de vaccinuri și a capacității sale de producție pentru a aproviziona toate statele membre ale UE.

Vă reamintim că la 17 iunie, Comisia Europeană a prezentat o strategie europeană de accelerare a dezvoltării, producerii și punerii la dispoziție pe scară largă a unor vaccinuri eficace și sigure împotriva COVID-19.

În schimbul dreptului de a cumpăra un anumit număr de doze de vaccin într-un interval de timp dat, CE finanțează o parte din costurile inițiale suportate de producătorii de vaccinuri sub forma unor angajamente prealabile de achiziție. Finanțarea acordată este considerată un acont pentru vaccinurile care vor fi cumpărate efectiv de statele membre.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe