Newsflash
Cultură

Când totul se țese ca o pânză de păianjen

de Elena SOLUNCA - dec. 28 2015
Când totul se țese ca o pânză de păianjen
     „Cerul deasupra îl schimbi, nu sufletul, marea trecând-o“, observa odinioară Horațiu și de atunci încă descoperim adevărul tăinuit în aceste cuvinte. Rămânem ai locului în care am văzut lumina zilei, iar motivele odiseei noastre sunt dintre cele mai diferite, cum diferită este și personalitatea, dar și întoarcerea la ținutul natal. Între aceste diferențe specifice se țese migălos, firav, dar trainic, dorul, expresie primordială a identității noastre ca ființă. Prea bine o putem constata și în cel de-al cincilea volum al lucrării Conferințe freiburgheze și alte scrieri a lui Mihai Neagu Basarab, apărută recent la editura Magic Print.
     Tema exilului cultural, ca expresie a înstrăinării, este o preocupare predilectă a autorului, expresie a dorului și a dorinței de refacere a unității pierdute prin meandrele istoriei. Trebuie să recunoaștem că „exilul românesc al ultimilor 75 de ani este încă pradă ideologiilor, nu s-a așezat stabil, obiectiv în istorie, se zbate în ghearele unor defăimări care îi constrâng pe aceia care vor să exprime adevărul“. Autorul se străduiește să înfrunte acest „destin“ cu înțelepciune, preferând descrierea senină în locul incriminării. Tentativa de explicare, pe o cale de la „cum?“ la „de ce?“, poate fi utilă în croirea unui drum de la confruntare la cooperare, prin care să recuperăm unitatea de diversitate. Sub acest aspect, lucrarea aduce în prim-plan o istorie mai puțin cunoscută pentru mulți dintre noi. Constatăm că incriminarea mincinoasă de odinioară a fost înlocuită de o „conspirație“ a tăcerii vinovate, fie din ignoranță, fie din rea-voință, sau din ambele. Autorul descrie perioada cuprinsă între 1939, adică fuga la Berlin a legionarilor care plănuiseră un complot împotriva lui Carol al II-lea, și 1991, fuga la Budapesta a lui Alexandru Drăghici, ministru de interne din vremea lui Gheorghiu-Dej. „Exilul masiv“ a început în 1941 și a luat proporții după 1944, când au început arestările care aveau să ducă la distrugerea elitei intelectuale și morale a poporului, cufundându-l într-o criză din care nu reușim să găsim cale de ieșire. Au fost condamnați in corpore ca „legionari“, astfel încât până și cuvântul ajunsese să fie o amenințare mascată. Era folosită o logică binară distrugătoare: „Cine nu este cu noi, este împotriva noastră“. România, datorită acestui regim de teroare, a devenit în timp o adevărată închisoare. Unii au reușit să străpungă „cortina de fier“, plecând în exil într-o „fugă din calea morții“. Fenomenul are un caracter procesual, astfel că se pot distinge mai multe forme – exil politic, științific, cultural.
     Mihai Neagu Basarab provoacă pe mulți dintre teoreticienii de ieri și de astăzi atunci când afirmă tranșant că realizările celor din exil au fost „considerabil mai mari decât a celor ale localnicilor dinlăuntrul țării“. Autorul oferă un anumit tribut propriei condiții existențiale, de unde și disconfortul cititorului suferind de neîncrederea contaminată a timpului nostru. Întreaga criză a contemporaneității este, în esență, una a neîncrederii.
    Unele teme ale „conferințelor“ se disting printr-un caracter teoretic și se pot constitui în dezbateri de larg interes, cum sunt „Exilul românesc în ultimii 75 de ani“ sau „Memoria culturală a exilului românesc“. Altele sunt dedicate unor personalități reper pentru cultura noastră, precum „Nicolae Stânișoară între modelul hristic și modelul Eminescu“, „Prestigioasa genealogie a Popovicilor“, „Arhiva rugului aprins“ sau „Maeștri de altădată“. Asemenea precedentelor volume, și acesta se remarcă prin bogăția de informații și detașarea față de stridențele cu care ne-am obișnuit în ultima vreme, analiza subtilă și interpretarea aproape simfonică a temelor discutate. Aceste volume răspund necesității de a acoperi o lacună în istoria culturii noastre, întregindu-i unitatea fără de care cunoașterea și înțelegerea unei perioade ar fi incompletă ca volum de cunoștințe și inconsistentă axiologic.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe