Newsflash
Diverse

Campanie: cea mai mare supă de legume pregătită în România

de Florentina Ionescu - oct. 20 2022
Campanie: cea mai mare supă de legume pregătită în România

În contextul în care doar 12% dintre români consumă frecvent supe și ciorbe, o companie a invitat copiii să pregătească cea mai mare supă de legume din țară.

În cadrul evenimentului Supa Bol, compania Nestlé a invitat copiii să gătească împreună cu Chef Ștefan Popescu cea mai mare supă de legume pregătită în România.

Evenimentul a avut ca scop promovarea consumului de supe și ciorbe și implicarea copiilor în pregătirea mesei, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției.

Doar 12% dintre români consumă frecvent supe și ciorbe la prânz(1). Studiile arată cu aceste preparate sunt printre cele mai sănătoase din bucătăria românească. Copiii care gătesc împreună cu părinții consumă mai multe fructe și legume și au o alimentație mai sănătoasă în comparație cu cei care nu participă la pregătirea mesei. 

Ziua internațională a chefilor

Pentru al treilea an la rând, cu ocazia Zilei Internaționale a Chefilor și Bucatarilor, Nestlé România a demarat o campanie prin care își propune să readucă în atenția tinerilor părinți mâncărurile tradiționale și gătitul împreună cu copiii, printr-un eveniment manifest.

Cinci chefi mai mici (elevi ai Kids Chef Academy) și un chef mai mare, Chef Ștefan Popescu, au gătit împreună cea mai mare și mai sănătoasă supă de legume, 700 de litri în cel mai mare ceaun din România pus la dispoziție de bucătarii de la Frăția Ceaunelor. 

SupaBol 2022 (1)

Cât de des îi implică părinții pe cei mici la prepararea meselor

Compania își dorește să fie inspirație pentru sănătatea celor mici, să redescopere puterile tradiționale ale supei și să creeze pentru copii o relație sănătoasă cu mâncarea. Implicarea copiilor în procesul de gătit este una dintre cele mai bune metode de a-i învața pe cei mici obiceiuri sănătoase. 

SupaBol 2022 (2)

Un studiu (2) realizat de Nestlé pe un eșantion de 472 de părinți din România arată că 30% dintre aceștia îi implică pe copii la prepararea meselor doar o dată pe săptămână sau mai rar, în timp de 70% gătesc cu cei mici de mai multe ori pe săptămână.

În urma acestui eveniment nu s-a creat niciun fel de risipă, în sensul că resturile de la curățarea legumelor au mers către Grădina Molcom pentru compost, iar supa a fost donată prin intermediul Băncii pentru Alimente, partener tradițional, către mai multe familii de refugiați cu copii din Ucraina, dar și copiii de la Casa Sf. Ioan. 

SupaBol 2022 (3)
Chef Ștefan Popescu

De asemenea, brandul și-a propus să arate că supa este un preparat inteligent, o soluție pentru a limita risipa, deoarece poate fi făcută cu resturile din frigider, astfel învățând copiii să fie atenți la resursele financiare ale familiei și la planetă.

„Pentru acest an am ales supa ca temă a campaniei noastre de promovare a gătitului împreună cu copiii, deoarece este unul dintre cele mai sănătoase feluri de mâncare tradiționale. Studiile arată că un consum frecvent de supe și ciorbe este asociat cu un risc mai scăzut de obezitate (3). În România, 1 din 4 copii și 50% dintre adulți se confruntă cu excesul ponderal (4). Supele și ciorbele cu multe legume și puține grăsimi contribuie la menținerea unei greutăți corporale normale pe termen lung. Consumul de supe cu legume a fost asociat și cu un aport mai mare de fibre alimentare, vitamine și minerale (3). Aceste preparate se digeră ușor și pot contribui la un tranzit intestinal normal prin aportul de fibre și apă. Legumele sunt acceptate mai ușor de copii atunci când sunt incluse în supe sau ciorbe”, a declarat Nicoleta Tupiță, dietetician autorizat și manager nutriție în cadrul Nestlé România, Bulgaria și Țările Adriatice.

Beneficiile supelor și ciorbelor

Supele și ciorbele cu multe legume, preparate cu o carne slabă și doar cantități mici de grăsimi (din ulei sau smântână) sunt feluri de mâncare bogate în nutrienți, dar cu un aport mic de calorii. 

SupaBol 2022 (4)

O porție mare de supă de aproximativ 400 ml conține doar 150-200 kcal, per 100 ml aportul caloric fiind de maximum 50 kcal. Consumul de supă cu conținut scăzut de calorii înainte de masă poate ajuta la reducerea cantității de alimente și calorii pe care le consumăm la acea masă (5). 

Utilizarea acestei strategii permite oamenilor să mănânce un fel suplimentar, în timp ce consumă  mai puține calorii totale, spun cercetătorii. Supele cresc sațietatea prin volumul crescut, fapt care le face alimente de bază în dieta volumetrică (6).

Calitatea dietei, măsurată prin Indicele alimentației sănătoase 2005, a fost semnificativ mai bună la consumatorii de supă (3). Cele mai multe supe vă ajută să obțineți dintr-un singur castron o varietate de nutrienți care promovează sănătatea (vitamine, minerale și fibre din legume, proteine din carne și leguminoase, carbohidrați din tăiței, găluște sau orez). Aceste preparate devin astfel un fel de mâncare echilibrat care respectă ghidurile de nutriție.

Supa este un aliment reconfortant, ușor de pregătit, poate încălzi răcoarea zilelor de toamnă și de iarnă. De asemenea, supa de pui este ușoară pentru stomac, atunci când apetitul nostru este scăzut. Aceasta oferă fluide și electroliți care previn deshidratarea, care poate apărea atunci când avem febră. În cele din urmă, supa de pui furnizează și o serie de substanțe nutritive implicate în sistemul imunitar: proteine șizinc din carnea de pui, vitamina A din morcovi, vitamina C din țelină și ceapă, antioxidanți din ceapă și ierburi (7). 

SupaBol 2022 (5)

Este un preparat sustenabil pentru că se pot folosi legumele rămase prin frigider și pentru că poate fi ușor de congelat și folosit atunci când nu este timp suficient pentru gătit, fiind avantajos și pentru cei care au puțin timp la dispoziție pentru a-și pregăti o masă caldă și sănătoasă.

Surse:

 1. Studiu de piață Nestlé și Kantar privind cele mai consumate feluri de mâncare
 2. Studiu Nestlé și agenția de reasearch Masmi privind obiceurile de alimentație ale românilor
 3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24382211/
 4. Organizația Mondială a Sănătății și studiul COSI
 5. https://www.sciencedaily.com/releases/2007/05/070501142326.htm
 6. https://health.usnews.com/best-diet/volumetrics-diet
 7. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/nutrition-and-immunity/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

 • Tipărit + digital – 249 de lei
 • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

 • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
 • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
 • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
 • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe