Newsflash
Știri

Campanie a UMF Craiova de Ziua internațională de conștientizare a HPV

de L. Budin - mar. 2 2023
Campanie a UMF Craiova de Ziua internațională de conștientizare a HPV

Pe 4 martie, în incinta Electroputere Mall, de la ora 13.00, craiovenii îi vor întâlni pe studenții UMF Craiova și pe profesorii lor

Ziua internațională de Conștientizare a HPV se marchează anual pe data de 4 martie. Anul acesta, în incinta Electroputere Mall, de la ora 13.00, craiovenii îi vor întâlni pe studenții UMF Craiova, alături de profesorii lor, și vor afla căi prin care s-a ajuns și se mai poate ajunge la zero cazuri de cancer cauzat de infecția HPV, se arată într-un comunicat. 

Afis_Comunicat

Vor fi alături de studenți: prof. univ. dr. Dan Ionuț Gheonea, rectorul UMF Craiova, prof. univ. dr. Ștefania Tudorache, prof. univ. dr. Dominic Iliescu, conf. univ. dr. Carmen Oancea, conf. univ. dr. Constantin Kamal, s.l.dr. Gindrovel Dumitra, ș.l. dr. Cristi Lungulescu.

HPV este atât de răspândit, încât aproape toți bărbații și femeile active sexual se vor infecta cu cel puțin un tip HPV pe parcursul vieții. În România, cancerul de col uterin este al treilea cel mai frecvent diagnosticat cancer la femei, după cancerul de sân și cel colorectal. Asta înseamnă că anual infecția HPV determină: 3.380 de cazuri noi de cancer de col uterin, peste 550 de alte tipuri de cancer, peste 1.800 de femei își pierd viața”, se arată în comunicat.

Depistarea se face prin metodele cunoscute: examene citologice (Testul Babeș Papanicolau sau examenul citologic în mediu lichid), colposcopie/ inspecția vizuală cu acid acetic (IVA), screening al tipurilor HPV cu risc oncogenic înalt.

Cel mai important, ne putem proteja copiii și prin vaccinarea împotriva HPV”, se mai subliniază în document

Și vaccinarea anti-HPV a băieților are beneficii. Aceștia sunt sursele de infecție HPV la femei, virusul fiind responsabil și de apariția anumitor tipuri de cancere la sexul masculin precum cancerul penian, laringian, faringian. Vaccinarea va contribui la reducerea substanțială a acestor tipuri de cancere la cei vaccinați.

Comitetul Consultativ Global pentru Siguranța Vaccinurilor (GACVS) al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a analizat dovezile asupra siguranței vaccinurilor anti HPV în 2007, 2008, 2009, 2013, 2014, 2015, 2017 – de 7 ori. OMS nu a raportat niciodată probleme legate de siguranță la vaccinurile împotriva HPV.

Vaccinul anti-HPV este folosit din 2006 în programele naționale de vaccinare din diferite state. Unele țări au atins și au menținut acoperiri vaccinale de peste 70% (Finlanda, Ungaria, Islanda, Malta, Norvegia, Portugalia, Spania și Marea Britanie).

UMF Craiova face apel către toate instituțiile și forumurile regionale și naționale care pot sprijini comunicarea informațiilor ce pot salva zeci de mii de vieți. 

Acum avem și în România program național de vaccinare anti-HPV, dedicat fetelor cu vârsta între 11 și 18 ani! Stă în puterea noastră să ajutăm astăzi la luarea deciziilor ce pot salva vieți în viitor!”, se mai subliază în document.

Jandarmii din Galați iau lecții de prim ajutor

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe