Newsflash
ACTUALITATE Știri

Blue Monday este „o zi ca oricare alta”, susțin psihologii

de Magdalena Tănăsescu - ian. 15 2024
Blue Monday este „o zi ca oricare alta”, susțin psihologii

„Cea mai tristă zi din an”, respectiv „Blue Monday”, nu are nicio bază științifică, depinzând de fiecare om ce conotație îi atribuie, este de părere psihologul Steliana Lefter.

Oficial, Blue Monday a apărut în 2005, după ce un operator de turism din Marea Britanie a plătit un profesor universitar să identifice, pe baza unei formule matematice, care e cea mai tristă zi din an. 

„Efecte psihologice negative asociate universal acestei zile nu există. Există numai ce-i atribuim noi. Dacă plecăm de la convingerea că Blue Monday are fundament real, ne autoalimentăm cu emoții negative și ne convingem că ne va merge rău, ei bine, atunci chiar riscăm să avem într-adevăr o zi proastă”, explică Steliana Lefter, într-un comunicat remis redacției. 

Concret, în proiectul din 2005 a fost cooptat un profesor de la Cardiff University, Cliff Arnall, care pe baza unei formule matematice, a declarat Blue Monday a treia zi de luni din an. 

Pentru a determina „cea mai tristă zi din an”, el a luat în calcul condițiile meteo, nivelul de îndatorare, nivelul de motivație, timpul scurs de la Crăciun și de la rezoluțiile de Anul Nou. Conform calculelor lui Arnall, a treia zi de luni din an întrunește toate condițiile pentru a fi numită cea mai tristă zi din an. Formula după care a fost calculată este calificată însă de specialiști drept «absurdă». 

„Încă există stigmă și încă există oameni care nu realizează gravitatea tulburărilor mintale, iar astfel de povești nu ajută în efortul de conștientizare pe care-l depun medicii, din contră. Tu, medic, explici că este crucială terapia în depresie, dar pe internet și în social media circulă ideea că depresia e doar o stare de tristețe mai accentuată care, iată, trece cu o vacanță sau, de ce nu, cu o sesiune de shopping. La nivel profund, transformarea acestui mit în realitate, prin popularizare, poate fi periculoasă...A treia zi de luni din an este o zi ca oricare alta, fără vreo încărcătură specială, pe care fiecare și-o modelează cum dorește”, a precizat psihologul Steliana Lefter.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe