Newsflash
Știri

Bilanț 2023 la UMF Craiova: un an plin de evenimente

de L. Budin - dec. 22 2023
Bilanț 2023 la UMF Craiova: un an plin de evenimente

Anul 2023 a fost unul plin la UMF Craiova: zeci de evenimente academice, organizate de cadrele didactice, dar și de studenți au adus în Craiova mulți și mari specialiști din țară și din străinătate din diverse domenii ale medicinei.

Specialiștii au conferențiat, au oferit traininguri și workshopuri, au devenit parteneri ai UMF Craiova în programul instituțional de cultivare a multidisciplinarității și prevenției, se arată într-un comunicat.

Congrese științifice

Congresul Național de Medicină de Familie a adus abordări aplicate pe teme legate de pediatrie, cardiologie, vaccinologie, imagistică, strategii de dezvoltare organizațională. În aprilie a avut loc Craiova Connects 2023. Panelurile științifice au reunit teme de interes major atât pentru medicii celor trei specialități, cărora le-a fost dedicată ediția 2023 Craiova Connects, cât și pentru medicii din zonele conexe acestora: medicina internă, oftalmologie, nefrologie, cardiologie, endocrinologie, oncologie, medicina de familie, asistenți medicali. A fost apoi, în mai, Simpozionul Pharma-med 2023: 700 de farmaciști din toată țara au discutat proceduri de aliniere la schimbările privind serviciile farmaceutice oferite într-o farmacie comunitară. 

În iunie, Congresul Stoma LINKS a propus explorarea cazurilor stomatologice ținând cont și de patologiile asociate ale pacientului. 

An aniversar

Pe 16 iunie 2023 Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova a sărbătorit 25 de ani de la înființare. A avut loc ședința aniversară a primului Senat al Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, condusă de fondatorul UMF din Craiova, prof. univ. em. dr. Tudorel Ciurea. 

Tot în iunie, și tot pe principiul multidisciplinarității, a avut loc Conferința Internațională de Chirurgie HEROES, organizată de Asociația Eleno-Română de Chirurgie, Academia Română de Științe Medicale și Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova. Toamna au fost Zilele cardiologiei craiovene. Evenimentul a reunit cardiologi de marcă din întreaga țară și a abordat teme de actualitate din zona Imagisticii prin Rezonanță Magnetică, a cardiologiei intervenționale, a cardio-oncologiei și altele. 

Apoi, a fost Conferința Asociației Dermatologilor din Oltenia, 2023, cu tema „Sindroame paraneoplazice și cancere cutanate” și, înainte de începerea anului universitar, s-a desfășurat Congresul Național de Radiologie și Imagistică Medicală din România. După mai bine de 20 de ani, s-au reunit la Craiova specialiști în domeniul radiologiei și imagisticii din toate centrele universitare din România și din întreaga Europă. 

Campanii de informare

Anul universitar a debutat cu deja tradiționalul Curs internațional de Anatomie ecografică musculoscheletală la UMF Craiova. Iar primul semestru a fost bogat în campanii de informare și educare create și implementate de cadre didactice și studenți. 

„Ne amintim acum de campaniile care i-au dus pe specialiștii UMF în mijlocul comunității, în școli, în mediul rural, în parcuri și hipermarketuri. Au oferit consultații gratuite, dar și informații corecte care să ne ferească de boli, să ne ajute să avem grijă de sănătatea noastră. Așa au fost numeroasele campanii prin care s-au oferit servicii medicale gratuite de prevenție, screening, diagnostic și tratament în cancerul colorectal și pentru populația din Oltenia”, se arată în comunicat.  

Peste 50 000 de oameni au beneficiat de aceste servicii. UMF din Craiova, în parteneriat cu UMF „Carol Davila” București, a organizat Campania „#Salvează o viață! #Salvează-ți viața!”, încurajând cetățenii să doneze sânge. 

Activități ale societăților studențești

„Ai grijă de fiica ta! Campanie de informare și educare UMF Craiova”, ”Un act de Prevenție = O viață sub Protecție/Salvează o viață! Salvează-ți viața!”, „ContraTimp”, „Manifest UMF din Craiova: Corpul tău. Puterea ta”, „Ziua mondială de luptă împotriva hepatitelor virale” sunt câteva dintre conceptele-cheie ale întâlnirilor specialiștilor UMF cu comunitatea, se mai arată. 

La rândul lor, societățile studențești, Societatea Studenților Mediciniști, Societatea Studenților Stomatologi din Craiova, Organizația Studenților Farmaciști, Societatea Studenților Craioveni în Asistență Medicală și Moașe, Societatea Studențească de Chirurgie au organizat și organizează aproape săptămânal evenimente pentru colegii lor din Craiova și din întreaga țară. 

„Energia lor, pasiunea și bucuria de a dărui se vede în fiecare activitate, în fiecare fotografie prinsă în bradul UMF Craiova 2023”, se subliniază în comunicat. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe