Newsflash
Știri

Beatrice Mahler: „Din 11 lei, normă de hrană, trebuie asigurate trei mese pe zi”

de Florentina Ionescu - mar. 29 2022
Beatrice Mahler: „Din 11 lei, normă de hrană, trebuie asigurate trei mese pe zi”

Managerul de la Institutul „Marius Nasta”, dr. Beatrice Mahler îi întreabă pe internauți dacă din suma de 11 lei pe zi ar putea asigura acasă trei mese.

Ieri, pe pagina sa oficială de Facebook, Beatrice Mahler, manager la Institutul Național de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, le-a vorbit fanilor săi din mediul online despre hrană – mai precis, despre hrana din spitalele românești. 

mese pe zi la marius nasta

„În spital din cei 11 lei normă de hrană pentru un pacient, regim comun, trebuie asigurate 3 mese/zi. Nici măcar nu visăm la ceea ce ar trebui să fie normalul, adică pacientul să își aleagă meniul dintr-o varietate de preparate. În România, în spitalul public, pacientul nu are din ce să aleagă, meniul este simplu (11 lei / 3 mese), repetitiv, sărac în vitamine, iar desertul este un răsfăț de care are parte uneori, foarte rar, pacientul cu tuberculoză”, a scris Beatrice Mahler pe pagina sa oficială.

Mâncarea din spital, în opinia managerului de la „Marius Nasta”, rămâne un subiect veșnic de actualitate, pentru că fără o alimentație corespunzătoare pacientul nu se poate face bine:

„Anul 2021 a adus o modificare a legislației, Hotărârea 470/21.04.2021 crește suma alocată pentru un bolnav,  cu un leu, astfel regimul comun trece de la 10 lei la 11 lei. Acel «plus 1 leu», deși foarte puțin, însemna o schimbare, mai mult decât deloc. Poate unii dintre voi îmi veți spune că există soluția fondurilor proprii, dar un spital COVID, un spital care tratează pacientul cu tuberculoză, un spital public subfinanțat cronic, cum să realizeze venituri proprii? Așa că meniul zilnic se face din cei 11 lei alocați de stat fiecărui bolnav din spital pentru regim comun sau 17,5 lei pentru pacientul cu tuberculoză”.

În continuare, medicul Beatrice Mahler scrie că nu poate să nu se gândească la greul care urmează:

„Alimentele se scumpesc de la o săptămână la alta, de la pâine, la legume, la carne... cred că fiecare am constant că suma pe care o necesită achiziția de alimente în familie a crescut pentru aceeași cantitate. În spital, în scurt timp, furnizorii care au acorduri cadru încheiate pentru alimente vor renunța la acestea, pentru că prețurile din acord nu mai permit furnizarea alimentelor. Sigur, am mai trecut prin astfel de momente la începutul pandemiei, când prețurile la materiale sanitare au crescut atât de mult, încât furnizorii au refuzat livrarea... și este o reacție normală... dar mă întreb ce vom face în spitale atunci? Cum va arăta masa unui pacient dacă azi, când încă livrarea se face la prețurile vechi, calitatea și diversitatea alimentelor lasă mult de dorit? Am mai vorbit pe acesta temă, de multe ori, (...), dar cum spuneam, tema rămâne de actualitate. Vă întreb pe voi, din 11 lei/zi puteți asigura acasă trei mese?”.

La această postare, Beatrice Mahler a publicat câteva imagini cu meniul comun de ieri din Institutul „Marius Nasta”: mic dejun, prânz, cină. Prețul acestor mese: 11 lei. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe