Newsflash
Internaționale

Bărbații, îndemnați să se vaccineze împotriva HPV

de Florentina Ionescu - mai 10 2023
Bărbații, îndemnați să se vaccineze împotriva HPV

Numeroase țări, printre care Australia, Noua Zeelandă, Canada, SUA și Marea Britanie au aprobat vaccinarea împotriva HPV pentru bărbați.

În această perioadă se pune accentul pe mesajele transmise persoanelor de sex masculin, pentru ca și acestea să se vaccineze împotriva HPV, mai ales în contextul creșterii numărului de cazuri de cancer la gât, asociate cu infecția cu HPV, scrie New Atlas

Numărul de cazuri de cancer de gât asociat infecției cu papilomavirusul uman (HPV) crește alarmant în întreaga lume, afectând de trei ori mai mulți bărbați decât femei. Multe țări au deja programe de vaccinare bine puse la punct pentru a proteja femeile de cancerul de col uterin asociat unei infecții cu HPV, așa că specialiștii subliniază că este momentul ca și bărbații să se vaccineze împotriva HPV. 

În SUA, de exemplu, se crede că HPV este responsabil de 70% dintre cazurile de cancer orofaringian asociate cu acest virus, dar s-a observat o creștere a acestei forme de cancer în multe țări vestice. 

Din analiza preluată de New Atlas este important să reținem că sexul oral nu cauzează cancer la gât, dar el poate răspândi HPV, ceea ce poate avea ca rezultat modificări celulare care pot duce, în timp, la cancer. Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA, la nouă din zece persoane, HPV dispare de la sine în interval de doi ani. Dar când nu este eliminat din corp, HPV poate duce la boli precum cancerul. Și pentru că infecția este asimptomatică, ea poate fi transmisă la alte persoane. 

Totuși, vestea bună este că există un vaccin disponibil. Multe țări au implementat deja un program de vaccinare împotriva HPV la fete, pentru a preveni apariția cancerului de col uterin. Un studiu publicat în 2021 a arătat că imunizarea cu vaccinul pentru HPV a dus la o scădere semnificativă a infecțiilor cu HPV la nivel oral sau orofaringian. 

CDC recomandă ca persoanele de sex feminin și cele de sex masculin, cu vârste între 11 și 12 ani, ar trebui să fie vaccinate de rutină și recomandă ca vaccinul să fie administrat oricui cu vârsta între 9 și 26 de ani. CDC mai subliniază că vaccinarea împotriva HPV ar putea preveni peste 90% din cancerele asociate cu acest virus, împiedicându-l să se dezvolte, prevenind inclusiv cancerul orofaringian. În plus, există o sugestie cum că „imunitatea de turmă” înseamnă că și bărbații sunt acoperiți de protecția aceasta referitoare la HPV. 

În contextul creșterii numărului de cancere de gât asociate cu HPV descoperite la bărbați, atribuite sexului oral, tot mai multe țări au făcut apel pentru ca bărbații să fie vaccinați împotriva HPV, printre care Australia, Noua Zeelandă, Canada, SUA și Marea Britanie – țări care au aprobat vaccinarea împotriva HPV la bărbați. Mesajul autorităților este simplu: cu cât sunt conștiente mai multe persoane de această problemă de sănătate, cu atât vom fi mai bine cu toții – femei și bărbați. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe