Newsflash
Știri

Astrocitele au rol în învăţare și memorare

de Dr. Mădălina Badea - mai 1 2020
Astrocitele au rol în învăţare și memorare

Cele mai abundente celule ale creierului, astrocitele par a avea un rol direct în reglarea circuitelor neuronale ce implică învăţarea și memorarea, conform unui studiu publicat în revista Neuron*.

Astrocitele au rol în învăţare și memorareAstrocitele se găsesc în apropierea neuronilor, ele detectează anumite substanţe eliberate de aceștia și răspund sub acţiunea lor.

În cadrul studiului, realizat pe model animal, cercetătorii susţin că deficitul factorului de transcripţie NFIA, important pentru dezvoltarea astrocitelor, conduce la formarea unor celule cu structură și funcţie alterată.

Chiar și atunci când acest defect genetic este prezent în toate zonele creierului, doar astrocitele din hipocamp sunt sever afectate, cu scăderea capacităţii de a detecta moleculele de semnalizare eliberate de neuroni.

Aceste modificări au fost asociate cu scăderea abilităţii de învăţare și memorare, indicând pentru prima dată rolul astrocitelor în reglarea acestor circuite.


Notă autor:

*https://bit.ly/2VHnjTc

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe