Vă propunem câteva popasuri artistice care concentrează, în această perioadă binecuvântată, o parte din intensitatea spirituală pe care am încercat-o în ultimele două săptămâni.
Centrul Cultural „Palatele Brâncovenești de la Porţile Bucureștiului”- Mogoșoaia găzduiește, până la 2 mai 2022, în spaţiile sale pline de vibraţia istoriei, câteva expoziţii aflate în ton cu anotimpul.
În Galeria Cuhnie suntem invitaţi la „Meditaţii estetice în Lumina Învierii”. O expoziţie de pictură realizată de studenţii anului I licenţă, specializarea Artă Sacră, Departamentul de Teologie Sistematică, Practică și Artă Sacră, din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din București.
Scene biblice de mari dimensiuni, premergătoare ale frescelor viitoarelor biserici, chipuri hieratice de sfinţi, dar și studii care ilustrează râvna învăţăceilor pe calea desăvârșirii profesionale transformă atmosfera fostei bucătării a palatului într-una de mănăstire.
În mod similar, Galeria Gheţărie ne introduce în universul creativ al unor artiști consacraţi, care și-au dedicat viaţa tot artei sacre. Expoziţia „Imagini picturi murale. Grigore Popescu Muscel și Maria Popescu Dragomir” ilustrează prin fotografii activitatea de restauratori și pictori muraliști a celor doi soţi, în două lăcașuri de cult: biserica Adormirea Maicii Domnului din Borzești, judeţul Bacău, monument din secolul XV, și biserica Izvorul Tămăduirii din Lainici, judeţul Gorj.
Tot prin fotografie este ilustrată și „Lumea tăcerii”, cu ajutorul unor cadre inspirat decupate de Alexandru Manaf, în cadrul unor plimbări revelatoare făcute în Cimitirul Bellu, dar și în câteva cimitire monumentale din Italia.
În locul care e prilej de întristare, dar și de mângâietoare aduceri aminte legate de cei plecaţi dintre noi, găsim deopotrivă și motive de încântare estetică. Aceasta datorită modului în care au fost decorate unele dintre vechile morminte și cavouri, în dorinţa de a întârzia puţin trecerea definitivă în uitare a celor dragi.
Asemenea sticluţelor cu esenţă de parfum, tânărul fotograf ne propune o sublimare a amplei sale colecţii de imagini într-un spaţiu mic, ce reușește să sintetizeze emoţiile esenţiale pe care i le-au trezit întâlnirile cu vieţile și poveștile oamenilor de odinioară.
Revenind în centrul orașului, Galeria Romană ne așteaptă, până la 7 mai a.c., să descoperim un inedit dialog între doi artiști remarcabili, Ion Grigorescu și Christian Paraschiv. Lucrările acestora sunt reunite sub genericul „La bienveillance”, deliberat formulat în franceză pentru a ne obliga la reflecţie și meditaţie.
Bunăvoinţă, dar și veghe bună, aducătoare de folos sufletului, este ambianţa pe care o descoperim printre tablourile și sculpturile-instalaţii din expoziţie, rezonând la unison cu spiritul de iubire și jertfă al Mântuitorului Hristos.
Citește și: La teatru, ca la Înviere
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe