Cum ar trebui tratată faringita streptococică?

 

În niciun caz cu cefalosporine de generaţia a doua sau a treia! Recent, Infectious Diseases Society of America a publicat Ghidul clinic actualizat privind diagnosticul şi managementul acestor afecţiuni, ale cărui recomandări le prezentăm, în sinteză.
"> Tratamentul actualizat al faringitei streptococice - Viața Medicală
Ars Medici

Tratamentul actualizat al faringitei streptococice

de Dr. Maria DRAGOTĂ - nov. 23 2012
Tratamentul actualizat al faringitei streptococice

Cum ar trebui tratată faringita streptococică?

 

În niciun caz cu cefalosporine de generaţia a doua sau a treia! Recent, Infectious Diseases Society of America a publicat Ghidul clinic actualizat privind diagnosticul şi managementul acestor afecţiuni, ale cărui recomandări le prezentăm, în sinteză.

   Prezentăm, în cele ce urmează, o sinteză a recomandărilor cuprinse în Ghidul clinic actualizat privind diagnosticul şi managementul faringitelor cu streptococi de grup A (SGA), publicat recent de Infectious Diseases Society of America – IDSA. (Dr. M. D.)

Stabilirea diagnosticului de faringită cu streptococ de grup A

   • Trebuie recoltat exsudatul faringian şi testat pentru streptococ de grup A prin testul de detectare rapidă a antigenului (RADT) şi/sau cultură, deoarece caracteristicile clinice nu sunt suficiente în a discrimina faringita bacteriană de cea virală, cu excepţia cazului în care sunt prezente caracteristici virale evidente (rinoree, tuse, ulceraţii orale şi/sau răguşeală). La copii şi adolescenţi, RADT negative ar trebui să fie susţinute de o cultură faringiană (recomandare puternică, dovadă de calitate ridicată). RADT pozitive nu necesită cultură, deoarece sunt foarte specifice (recomandare puternică, dovadă de calitate ridicată).
   • Utilizarea de rutină a culturilor faringiene pentru a susţine diagnosticul la cei cu RADT negativ nu este necesară pentru adulţi, în circumstanţe obişnuite, datorită incidenţei scăzute a faringitei streptococice la adulţi şi deoarece riscul de reumatism articular acut ulterior este, în general, extrem de redus (recomandare puternică, dovadă de calitate moderată).
   • Titrurile de anticorpi antistreptococici (ASLO) nu sunt recomandate în diagnosticul de rutină al faringitei bacteriene acute, deoarece reflectă infecţiile anterioare şi nu pe cele curente (recomandare puternică, dovadă de calitate ridicată).

Testarea

   • Testarea pentru faringita cu streptococ de grup A nu este recomandată uzual pentru copiii sau adulţii cu faringită acută cu manifestări clinice şi epidemiologie ce sugerează cu fermitate etiologia virală (recomandare puternică, dovadă de calitate ridicată).
   • Nu sunt indicate studii diagnostice pentru faringita cu streptococ de grup A la copiii cu vârsta sub 3 ani, deoarece febra reumatică acută este rară la aceştia şi incidenţa şi prezentarea clasică a faringitei streptococice sunt mai puţin frecvente la acest grup de vârstă. Copiii cu vârsta mai mică de 3 ani care au alţi factori de risc, cum ar fi un frate mai mare cu infecţie streptococică, pot fi luaţi în considerare pentru testare (recomandare puternică, dovadă de calitate medie).
   • Culturile faringiene sau RADT de urmărire posttrata­ment nu sunt recomandate de rutină, dar pot fi luate în considerare în circumstanţe speciale (recomandare puternică, dovadă de calitate ridicată).
   • Nu se recomandă efectuarea de rutină a testelor diagnostice sau a tratamentului empiric al contacţilor casnici asimptomatici ai pacienţilor cu faringită acută streptococică (recomandare puternică, dovadă de calitate moderată).

Tratamentul faringitei streptococice

   • Pacienţii cu faringită acută cu streptococ de grup A trebuie trataţi cu un antibiotic adecvat, la o doză corespunzătoare, pe durata optimă pentru a eradica germenele din faringe (de obicei zece zile). Date fiind spectrul îngust, raritatea reacţiilor adverse şi costul scăzut, penicilina sau amoxicilina sunt recomandate la pacienţii non-alergici (recomandare puternică, dovadă de calitate ridicată).
   • Tratamentul faringitei streptococice la persoanele alergice la penicilină ar trebui să includă o cefalosporină din prima generaţie, timp de zece zile, clindamicină sau claritromicină timp de zece zile sau azitromicină timp de cinci zile (recomandare puternică, dovadă de calitate medie).

Medicaţia simptomatică

   • Terapia adjuvantă poate fi utilă în managementul faringitei streptococice. În cazul în care se justifică, utilizarea unui agent analgezic/antipiretic (paracetamol) sau a unui antinflamator nesteroidian pentru tratamentul simptomelor moderate/severe sau controlul febrei mari asociate cu faringita streptococică ar trebui luată în considerare ca un adjuvant la antibioticul adecvat (recomandare puternică, dovadă de calitate ridicată).
   • Aspirina ar trebui evitată la copii (recomandare puternică, dovadă de calitate medie).
   • Terapia adjuvantă cu un corticosteroid nu este recomandată (recomandare slabă, dovadă de calitate medie).

Portajul cronic

   • Medicii care îngrijesc pacienţi cu episoade recurente de faringită asociate cu dovezi de laborator ale infecţiei cu streptococ de grup A trebuie să ia în considerare că aceştia pot avea mai mult de un episod de faringită streptococică la intervale apropiate, dar trebuie să fie, de asemenea, atenţi la faptul că pacientul poate fi de fapt un purtător faringian cronic de streptococ de grup A, care se confruntă cu infecţii virale repetate (recomandare puternică, dovadă de calitate medie).
   • Portajul de streptococ de grup A nu justifică, de obicei, efortul identificării şi nici nu necesită, în general, terapie antimicrobiană, deoarece e puţin probabil să răspândească infecţia contacţilor apropiaţi şi comportă un risc mic sau nul de dezvoltare a complicaţiilor (recomandare puternică, dovadă de calitate medie).
   • Nu se recomandă amigdalectomia exclusiv pentru a reduce frecvenţa faringitei cu streptococ de grup A (recomandare puternică, dovadă de calitate înaltă).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe