Newsflash
Cultură

Antidot la uitare

de Dr. Raluca BULEA - mai 20 2014
Antidot la uitare
   Goticul a revoluţionat arhitectura şi le-a permis oamenilor să vadă şi să ţintească mai sus, la înălţimi neatinse înainte nici fizic, nici ca trăire şi energie spirituală pe care o deşteaptă în noi. A lăsat în urmă construcţii, în special religioase, de o frumuseţe uluitoare, care par să plutească în jurul nostru şi continuă să ne atragă în ciuda sutelor de ani care s-au scurs de când ţintesc spre înalt. Pentru a ne bucura de ele, suntem dispuşi să parcurgem sute şi chiar mii de kilometri.
   Uneori însă, putem descoperi astfel de mici comori mult mai aproape decât ne-am aştepta, deşi pe meleagurile româneşti stilul gotic nu este unul dintre stilurile arhitectonice reprezentative. Este totuşi de ajuns să ne aflăm în Transilvania, pentru ca surprizele să se ţină lanţ. Mai mult, drumurile au fost deja desţelenite înaintea noastră şi este suficient să urmăm reperele celor ce au avut aceeaşi curiozitate.
   Aceasta ar putea fi una dintre menirile expoziţiei de grafică a artistului ­mureşean Molnár Dénes (1947–2000), deopotrivă grafician, ilustrator de carte, caricaturist şi pictor, intitulată Cetăţi şi biserici şi găzduită la Bucureşti de Institutul Maghiar Balassi. Cele peste treizeci de lucrări ne poartă într-un periplu imaginar printre vechile fortificaţii şi lăcaşuri de cult transilvane, multe dintre ele ameninţate cu ruina şi risipirea, pentru a le imortaliza pentru posteritate, pentru a ne trezi curiozitatea şi poate chiar mai mult, poate chiar pentru a ne face să luam atitudine şi să încercăm să împiedicăm pierderea lor definitivă.
   Chiar dacă nu vedem doar con­strucţii gotice, fondul negru predomi­nant şi atmosfera în care ne transportă vizitarea expoziţiei este una medievală, ce corespunde spiritului gotic. Pătrun­dem, rând pe rând, în cetăţi cu nume cunoscute sau descoperim poate fortăreţe astăzi aproape uitate. Avem mai apoi posibilitatea de a ne reculege şi a ne rândui gândurile în faţa bisericilor cu turle îndrăzneţe, a căror glăsuire de clopote parcă începe să se audă de undeva de dincolo de liniile desenate de artist. Suntem fără să vrem cuprinşi de o atmosferă mistică, filosofică, desprinsă parcă de pe alte meleaguri şi fără îndoială din alte vremuri.
   Şi pentru a dovedi că arhitectura şi piatra nu au constituit singurele subiecte de inspiraţie pentru artist, curatorii evenimentului (copiii săi, Molnár Dénes jr. şi Molnár Krisztina) s-au gândit să ne mai lanseze o propunere: aceea de a descoperi un alt ciclu din creaţia lui Molnár Dénes, cel al nudurilor. Vernisată în paralel cu prima expoziţie, dar găzduită de Rotonda Muzeului Naţional al Literaturii Române, această serie de lucrări ne introduce într-o altă ambianţă, dezvăluind vibraţia artistului în faţa frumuseţii corpului uman, a celui feminin, ca să fim mai precişi.
   Faţă de liniile frânte, ogivale şi de registrul predominant monocromatic al ciclului de cetăţi şi biserici, descoperim de această dată un univers fluid, curgător, dominat de curbe, în care culorile calde, pastelate, sunt la ele acasă. Revenim astfel la zilele noastre, la contemporaneitate, cu reprezentări care nu sunt cele clasice, ci se constituie într-o manieră foarte personală a artistului de a-şi aduce propria contribuţie la acest gen de reprezentare plastică.
   Alegând grafica şi pastelul, modalităţile preferate de exprimare artistică ale lui Molnár Dénes, organizatorii au reuşit pe deplin în demersul lor de a îndepărta încă puţin uitarea de creaţia unui artist dispărut mult prea devreme dintre noi.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe