Newsflash
Știri

ANPC: Amenzi pentru nereguli la cantinele unor spitale din București

de Dorina Novac - apr. 6 2022
ANPC: Amenzi pentru nereguli la cantinele unor spitale din București

Comisarii pentru Protecţia Consumatorilor ai Municipiului Bucureşti (CPCMB) au amendat cu 32.000 de lei cantinele a două spitale din București şi au decis oprirea temporară a prestării serviciului până la remedierea deficienţelor.

În urma controalelor întreprinse la blocurile alimentare ale Spitalului de Boli Cronice „Sf. Luca”, Spitalului Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială „Prof. Dr. Dan Theodorescu” şi Spitalului de Pneumoftiziologie „Sf. Ştefan”, au fost constatate nereguli.

nereguli spitale

„Acest lucru i-a determinat pe comisarii CPCMB să ia decizia aplicării unor sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 32.000 lei, precum şi aplicarea măsurii complementare de oprire temporară a prestării serviciului până la remedierea deficienţelor, pentru cantinele a două dintre spitale”, transmit reprezentanții Autorității Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

Cel de-al treilea spital, respectiv cel de chirurgie oro-maxilo-facială, nedispunând de o bucătărie proprie, realizează servirea mesei către pacienţi folosind serviciile firmei de catering Deco Luk Style SRL, la care a fost extins controlul şi unde a fost, de asemenea, oprită temporară a prestării serviciului până la remedierea deficienţelor.

Echipe ale (CPCMB) au verificat marţi modul în care sunt respectate prevederile legale în vigoare, în domeniu, în trei dintre spitalele administrate de Primăria Capitalei, scrie Agerpres.

„Până la multele teorii ale conspiraţiei, hai să ne dăm în leagănele rupte şi nefinanţate, cu toate că solicitări există de mult, hai să luăm tramvaiul către spital şi, dacă nu ne îmbolnăvim aşa, sigur o facem cum ajungem la destinaţie. Păi, moare şi boala în cantinele verificate de noi astăzi! Păi, moare bacteria şi orice virus în paturile desfundate şi învelite în păturica stră-străbunicii! Dacă scapă din pat în viaţă, moare boala mâncând din cantine 'cateringul' din service sau cum s-or numi sursele de mâncare cu destinaţia, culmea, bolnavi! Vizionare plăcută celor care ar trebui să aibă ca prioritate sănătatea şi viaţa consumatorilor. P.S.: Păi, când trebuia să umblăm cu mască şi mănuşi, să stăm la distanţă unii de ceilalţi, care era teama? Că împărţim inegal infecţia din tramvaie sau faptul că, odată ajunşi în spitale, nu inspirăm bacteria şi virusul potrivit?”, a transmis Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

Printre abaterile constatate de comisarii ANPC la cele trei spitale controlate au fost: lipsa autorizaţiei de funcţionare sanitar-veterinare pentru bucătăria Spitalului de Pneumoftiziologie „Sf Ştefan”, existenţa în spaţiile de depozitare a unor produse alimentare cu data durabilităţii minimale depăşită, în timp ce unul dintre blocurile alimentare – format din cameră de preparare, magazie, cameră frigorifică – prezenta pereţii cu tencuială căzută, tavanul cu infiltraţii şi pavimetul deteriorate, cu plăci de gresie lipsă, frigidere cu rugină, rafturi şi mobilier depreciate, cu un grad avansat de uzură.

De asemenea, în locurile menţionate erau utilizate veselă depreciată, cu uzură avansată, ustensile cu rugină, frigidere neigienizate cu prezenţa unor insecte moarte, hote din inox neigienizate cu acumulări de grăsime şi arsuri, era folosit un sistem de ventilaţie neigienizat, în timp ce coloanele de apă şi calorifere din zona bucătăriei prezentau vopsea exfoliată, ceea ce determină formarea de rugină. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe