Newsflash
Ars Medici

Anhedonia şi apatia

de Dr. Alexandru TRIFAN - aug. 23 2013
Anhedonia şi apatia

   Desprinderea interesului emoţional de ataşamentul afectiv (apatia) şi îngheţarea curgerii elanului şi a satisfacţiei (anhedonie), atunci când se impregnează cu astenie, pot ascunde cu o ceaţă deasă insula stâncoasă a patologiei organice. Dezorientarea intuiţiei clinice poate proveni din faptul că somaticianul, convins că se află în faţa unei endogenii afective, este înclinat spre opţiunea depresivă, cu neglijarea etiologiei organice, transferând pacientul psihiatrului; concentrat pe terapia antidepresivă, acesta lasă fondul lezional să evolueze nestingherit. În cazul următor, mixajul anhedonie/depresie/astenie sugerează impropriu o tulburare afectivă, dar ascunde o stare histopatologică infaustă. (…)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe