Newsflash
JOCURILE OLIMPICE PARIS 2024

Academia care veghează sănătatea atleților la JO de la Paris din 2024

de Florentina Ionescu - iul. 15 2024
Academia care veghează sănătatea atleților la JO de la Paris din 2024

Organizația care veghează asupra sănătății sportivilor care concurează anul acesta la Jocurile Olimpice se numește Academia Mondială pentru Medicină de Anduranță.

World Academy for Endurance Medicine (Academia Mondială pentru Medicină de Anduranță) este de fapt o colaborare între World Athletics Health & Science Department și International Institute for Race Medicine, se arată pe site-ul worldathletics.org

Obiectivul principal al Academiei, după cum se precizează într-un comunicat de presă, este de a perfecționa competențele profesioniștilor din domeniul sănătății care supraveghează și acordă sprijin medical la evenimentele de anduranță, prin intermediul orelor de educație și de pregătire.

Expertiza cu privire la prevenție, diagnostic și management al bolilor asociate sporturilor de anduranță ce pot să apară în timpul Jocurilor Olimpice de la Paris din 2024 a fost împărtășită recent în timpul mai multor serii de sesiuni de formare asigurate de World Athletics Health & Science Department. Continuând munca Academiei Mondiale pentru Medicina de Anduranță (abreviată WAEM) pentru a supraveghea sănătatea sportivilor, sesiunile formare și instruire au implicat mai mulți membri din stafful medical care vor acționa pe durata evenimentelor sportive de anduranță din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris de anul acesta. 

Peste 60 de profesioniști din domeniul sănătății au avut de beneficiat de pe urma orelor de instruire și formare din timpul sesiunilor de e-learning, care au fost urmate de sesiuni de tip hands-on în ceea ce privește diagnosticul și tratamentul insolației cauzate de efortul fizic și hiponatremiei asociate efortului fizic. Ambele sunt condiții medicale potențial letale care pot afecta sportivii de performanță. 

WAEM este o entitate educațională care a fost creată în anul 2021. În timpul ultimilor trei ani, dezvoltarea WAEM a fost exponențială, iar organizația a susținut cursuri numite Race Emergency Medicine Courses – REMC în întreaga lume. Tot WAEM a acordat certificări și a organizat sesiuni de formare și de instruire pentru sute de profesioniști din domeniul sănătății. 

Pericol de insolație 

În același comunicat se reamintește că insolația agravată de efortul fizic susținut este o boală caracterizată de anumite simptome neurologice și de o temperatură a corpului de peste 40 de grade Celsius. Acest tip de insolație trebuie tratat pe loc, pe pistele de alergare sau la linia de finiș, folosindu-se băile cu apă rece, sub supravegherea profesioniștilor din sănătate și a voluntarilor cu pregătire în acest sens. Tratamentul rapid local este cheia succesului, dar acest tip de insolație necesită o bună organizare, anumite materiale și mari cantități apă și gheață. Toate aceste aspecte au făcut parte din conținutul cu caracter educațional oferit de stafful Academiei Mondiale pentru Medicină de Anduranță colegilor lor din Franța, cu ocazia JO de la Paris. 

Hiponatremia asociată exercițiilor fizice de mare intensitate este o altă condiție medicală potențial letală, declanșată de un aport excesiv de apă, arată worldathletics.org. Aceasta este o potențială amenințare, în special pentru miile de alergători care vor lua parte la maratonul intitulat „Marathon pour tous”, o cursă de anduranță organizată în timpul Jocurilor Olimpice (JO) de la Paris de anul acesta. 

Totuși, datorită relației solide dintre WAEM și Siemens Healthineers se va ține sub control această problemă. Astfel, compania Siemens Healthineers va asigura existența unor dispozitive de testare numite ePOC, de tip „point-of-care” (testare la patul pacientului) în timpul JO de la Paris. În același timp, cei din stafful WAEM au făcut deja trainingul pentru stafful medical de la JO de la Paris din 2024, învățându-i pe profesioniștii din domeniul sănătății cum să folosească dispozitivele de testare și cum să măsoare sodiul și alți parametri de biochimie pentru sportivii care au nevoie de astfel de testări. 

Totuși, Frederic Garrandes, science managerul World Athletics Health & Science Department, a explicat că: 

„Intervenția reprezintă, într-o anumită măsură, eșecul prevenției. Urmând acest training, cei din stafful medical din Paris sunt acum pregătiți să identifice rapid și să trateze optim aceste condiții medicale. Dar este esențial să continuăm să transmitem mesajele corecte despre prevenție atât elitelor, cât și sportivilor recreaționali care concurează în Paris”. 


Notă autor:

Fotografie de la RUN 4 FFWPU: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/om-sport-mi-care-portret-2524739/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe