Newsflash
OPINII

Acţiunile farmacologice ale plantelor și medicamentelor

de Dr. Adriana Ruță Neagoe - mar. 31 2023
Acţiunile farmacologice ale plantelor și medicamentelor

Discutăm astăzi despre deosebirea între terapia cu plante medicinale și cea medicamentoasă. Principala diferenţă este că planta medicinală conţine mai multe principii active, în timp ce medicamentul conţine unul singur.

actiunile farmacologice

Multe medicamente provin din plante modificate pentru a deveni mai active, mai lipofilice sau mai rezistente la degradarea enzimatică. Spre exemplu, gruparea „acetil” se adaugă la salicilatul din salcie pentru a produce aspirina. Sau la morfina extrasă din mac, pentru a produce heroina.

În psihiatrie, acidul valproic este un derivat metilat al acidului valeric din rădăcina de valeriană, bupropion este un derivat de cathionină din planta khat. Iar galantamina, utilizată în tratamentul demenţei, se găsește în forma ei pură în bulbul de ghiocel.

De aceea, există multe asemănări în acţiunile farmacologice ale plantelor și ale medicamentelor. Cu toate acestea, în medicina occidentală, polipragmazia este descurajată, preferinţa fiind pentru un singur „glonţ”. Fiecare plantă conţine zeci de substanţe chimice. În medicina chineză și în cea ayurvedică (de tradiţie indiană) se presupune că diferitele substanţe chimice din plantă acţionează sinergic, deși doar una are efectul principal.

Plantele medicinale pot fi vândute fie purificate, standardizate sau cu spectru întreg. Purificate, atunci când substanţa presupusă ca principală în efect este izolată, cum este cazul hipericinei din sunătoare (denumită în engleză St. John’s wort). Cele standardizate conţin o concentraţie specifică a principiului activ. Iar cele care conţin planta integrală sunt preferate de botaniști, care susţin că așa au fost ele descoperite de om ca fiind benefice, așa au fost folosite ele de sute de ani. Aici este o controversă. Și nu există studii știinţifice care să le dea dreptate botaniștilor, în detrimentul folosirii formelor purificate sau standardizate.

Pentru tratarea depresiei, cele mai studiate și mai eficiente produse medicinale sunt sunătoarea, turmericul (cu componenta lui activă, curcuma) și șofranul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe