Newsflash
Cultură

A plecat dintre noi un mare om de teatru

de Candid STOICA - mai 5 2023
A plecat dintre noi un mare om de teatru

Regizor și profesor de arta actorului, ghidând în tainele scenice 14 promoţii de actori, Sanda Manu rămâne o proeminenţă incontestabilă a teatrului nostru.

Sanda Manu foto Facebook

Fiica marelui actor Ion Manu, crescută în atmosfera vieţii teatrale, Sanda Manu a dorit din tot sufletul să devină actriţă. Soarta a decis însă să devină una dintre cele mai interesante regizoare din ultimele decenii. A terminanat IATC la clasa profesorului G. Dem Loghin, în anul 1956. A realizat spectacole de dramă și comedie, dar a fost atrasă și de musical. A avut în acest gen din urmă două mari realizări: „Alcor și Mona” după „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian și „Bună seara, domnule Wilde!”, dramatizare de Eugen Mirea după „Ce înseamnă să fii onest” de Oscar Wilde.

Printre multele calităţi regizorale pe care le-a avut, realizând minunate spectacole după piese ale literaturii dramatice universale („Mincinosul” de Goldoni, „Bolnavul închipuit” de Molière, „Căsătoria” de Gogol), se numără și acela de a fi promovat dramaturgia contemporană românească. Amintesc de succesul înregistrat cu spectacolul „Ciripit de păsărele” de Dinu Grigorescu, montat pe scena Teatrului de Comedie, într-o vreme când arta teatrului era pusă sub obrocul cenzurii.

Pensionată de la UNATC, și-a continuat activitatea pedagogică la Universitatea „Spiru Haret”, unde, cu aceeași dăruire, a modelat tinerii aspiranţi la magica profesie de actor. Ca profesor era intransigentă, uneori aspră, deși își iubea și își încuraja studenţii să fie inventivi, îndrăzneţi și să nu imite. Îi corecta uneori cu asprime pe cei care întreceau măsura.

Sanda Manu rămâne reper pentru generaţiile de actori, regizori și profesori de actorie.

Cel de Sus s-o aibă în pază!

 

 

ETICHETESanda Manu

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe