Newsflash
Știri

A început campania prevenție a cancerului de piele „Soare Fără Pete”

de Florentina Ionescu - iun. 6 2022
A început campania prevenție a cancerului de piele „Soare Fără Pete”

O asociație de pacienți organizează în această vară cea de-a șasea ediție a campaniei de prevenție a cancerului de piele, intitulată „Soare Fără Pete”.

Asociația OncoPacienților PHOENIX organizează „Soare Fără Pete”, campanie de prevenție a cancerului de piele, în perioada mai-septembrie 2022. 

Proiectul se află deja la a șasea ediție, are cinci componente și o mulțime de acțiuni online și offline în București și Constanța. Beneficiarii campaniei sunt publicul larg și persoanele diagnosticate cu cancer, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției de Asociația OncoPacienților PHOENIX.  

dermatoscopii gratuite

Incidența cancerelor de piele este într-o creștere explozivă

În ultimii ani, numărul persoanelor diagnosticate cu cancere de piele a crescut îngrijorător. Mai mult decât atât, specialiștii internaționali estimează că numărul cazurilor de cancere de acest tip va crește cu 50% până în 2040. De aceea, educația și controlul periodic la medicul dermatolog sunt foarte importante.

„Foarte cunoscute sunt cancerele care provin din alunițe. Este vorba despre modificări de dimensiune, de leziuni care cresc în suprafață sau volum, a căror culoare se modifică din cafeniu spre negricios sau pot chiar asocia mai multe culori în interior, care au contur neregulat, o margine difuză, sau o aluniță care depășește 5 mm. Un semnal de alarmă îl reprezintă o leziune nouă, cu debut recent, la o persoană adultă. Orice aluniță care apare după vârsta de 30 de ani este din start suspectă și ar trebui verificată. În afară de evoluție mai vorbim de aspectul ciudat, discordant, al unei leziuni. Toate aceste aspecte trebuie să alerteze și să ducă pacientul din timp la medicul dermatolog”, a spus dr. Mihaela Leventer, medic dermatolog.

Tratamentul cancerelor de piele depinde de stadiul bolii

Foarte importante sunt controalele screening pentru că depistarea precoce a unei leziuni cu potențial de evoluție spre cancer are șanse mari de vindecare și supraviețuire. Cu atât mai mult cu cât în oncologie există în prezent opțiuni de tratament, iar din punct de vedere al cercetărilor din acest domeniu, lucrurile arată bine și sunt încurajatoare.

„Pacientul trebuie stadializat și, dacă nu sunt prezente metastaze la distanță, iar leziunile melanice depășesc 0,8 mm, este indicație de ganglion santinelă. Din fericire, în cadrul Institutului Oncologic București există posibilitatea de evaluare a ganglionului santinelă, astfel încât să știm exact în ce stadiu este pacientul. Dacă evaluarea nu arată invazie, pacientul este încadrat în stadiul II și - cel puțin până în prezent - nu avem tratament adjuvant în acest stadiu, pacientul intrând în protocolul de urmărire. Dacă ganglionul santinelă prezintă celule neoplazice, dacă este invadat, pacientul este încadrat în stadiul III, și pentru acesta avem la dispoziție tratamente adjuvante, rambursate, avem imunoterapie, avem terapie țintită pentru melanoamele care prezintă mutație”, a precizat dr. Daniela Zob, șef secție Oncologie medicală, I.O.B, în cadrul unui eveniment online care a marcat Luna Mai, „luna cancerelor de piele”.

melanom p2

Următorul eveniment online din cadrul campaniei „Soare Fără Pete” și dedicat prevenției cancerului de piele va avea loc în septembrie, când va fi marcată și Ziua Limfomului (din 15 septembrie). Atunci va avea loc și o dezbatere mai amplă a cancerelor cutanate.

Acțiunile campaniei în Capitală și pe litoral

Campania „Soare Fără Pete” include și o serie de trei acțiuni offline, respectiv: de educare prin distribuire materiale informative, de sprijin material prin oferire de pachete cu creme de piele, dar și de screening prin controale dermatoscopice gratuite.

Screening

Două sesiuni din aceste controale au avut deja loc, pe 4 și 25 mai 2022, în București, la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară.

„Din cei aproape doua sute de beneficiari pe care i-am investigat, aproximativ 2% au avut suspiciune de cancer de piele si au fost sprijiniti cu recomandari la medic”, a prezentat statistic, Ioana Cristea, președintele Fondator al Asociației OncoPacienților PHOENIX.

Urmează să aibă loc alte șase sesiuni similare de dermatoscopii gratuite la Mamaia, în perioada 8-15 iunie 2022.

Educare

Pe toată durata desfășurării campaniei, din mai până în luna septembrie, pe litoralul românesc și în București vor fi distribuite aproximativ 20.000 de materiale informative despre autoexaminarea pielii prin regula ABCDE, iar la București, la Institutul Oncologic, această acțiune are caracter permanent.

Sprijin material

Și tot la Institutul Oncologic București se va desfășura o altă componentă a campaniei: acțiunea „OncoPachetul SFP 2022”, prin care vor fi oferite pacienților cu cancer de piele internați în această unitate sanitară peste 150 de pachete cu creme de piele.

10 ani de luptă cu metastazele, o misiune asumată de educație pentru prevenție

Asociația OncoPacienților „PHOENIX” a fost înființată în 2013 la inițiativa Ioanei Cristea, care a trecut prin experiența unui cancer.

„Boala mea a pornit de la un cancer cutanat. Provin dintr-o familie cu mulți pacienți cu cancer, iar la momentul diagnosticării mele, rudele de gradul I erau deja pierdute. Atunci, cu 30 de ani în urmă, nu existau analizele și investigațiile care există acum. M-am luptat zece ani cu metastazele și am învins și tocmai pentru că altfel conștientizez, am înființat această asociație. Doresc să ajut și aș vrea ca oamenii să înțeleagă cât de importantă este autoexaminarea, cât de mult contează screeningul.”, a punctat Ioana Cristea, președintele Fondator al Asociației OncoPacienților PHOENIX.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe