Newsflash
Știri

Ştiri pe scurt

de - iul. 4 2014
Ştiri pe scurt

Discuţii MS–SANITAS

 

Luni, 23 iunie, ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, şi ministrul pentru dialog social, Aurelia Cristea, s-au întâlnit cu reprezentanţii Federaţiei SANITAS pentru a discuta solicitările personalului medical. Printre temele abordate s-au numărat contractul colectiv de muncă, identificarea de soluţii privind veniturile personalului medical şi susţinerea demersurilor pentru deblocarea posturilor bugetate şi vacante din sistemul sanitar. Ministerul Sănătăţii a cerut direcţiilor de sănătate publică să înceapă demersurile de centralizare a tuturor posturilor vacante şi bugetate care pot fi scoase la concurs în perioada imediat următoare, acţiune ce va fi realizată cu avizul sindicatului reprezentativ din unitatea sanitară. S-a stabilit ca la finalul săptămânii acesteia să aibă loc o întâlnire la care să participe reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, Ministerului Finanţelor Publice şi cei ai Federaţiei SANITAS pentru stabilirea unui calendar de discuţii cu privire la salarizarea personalului din sistem, informează Ministerul Sănătăţii. (M. G. M.)

 

Recunoaşterea calificărilor în UE


MS, OAMGMAMR şi Ministerul Educaţiei Naţionale au obţinut, după negocieri cu reprezentanţii Comisiei Europene, revizuirea Directivei 2005/36/CE privind recunoaşterea calificărilor profesionale; aceasta dă României dreptul de a implementa un program de revalorizare pentru perfecţionarea formării anterioare a asistenţilor medicali, în vederea dobândirii unei formări conform criteriilor minime prevăzute de directiva europeană. Astfel, diplomele profesionale obţinute de asistenţii medicali înainte de anul 2010 vor fi recunoscute în statele membre, în urma absolvirii unui curs de revalorizare a diplomei de un an, fără alte teste teroretice sau stagii de adaptare în ţările unde aceştia doresc să profeseze. Studiile postliceale dobândite nu vor fi echivalate cu studiile universitare. Asistenţii medicali generalişti care doresc să beneficieze de noile măsuri se pot adresa şcolilor postliceale de stat care vor fi acreditate de MEN pentru derularea cursurilor de revalorizare. (Dr. M. D.)

 

Poliovirus de import

    

La 18 iunie, Brazilia a raportat izolarea virusului poliomielitic sălbatic tip 1 (WPV1) din mostre colectate în martie din canalizarea aeroportului internaţional Viracopos din regiunea São Paulo. Potrivit datelor furnizate de OMS, virusul a fost detectat strict în canalizare, iar o serie de mostre colectate ulterior de aici au dat fie rezultate negative, fie pozitive doar pentru tulpina Sabin şi enterovirusuri non-poliomielitice. Până acum nu a fost raportat niciun caz de poliomielită paralitică şi nu există nicio dovadă de transmitere a WPV1. Secvenţierea genetică a virusului izolat a arătat o compatibilitate foarte mare cu o tulpină de WPV1 recent izolată dintr-un caz de poliomielită apărut în Guineea Ecuatorială, iar în prezent continuă investigaţia epidemiologică. Brazilia nu s-a mai confruntat cu cazuri de transmitere indigenă a virusului poliomielitic din 1989. Autorităţile braziliene au luat măsuri suplimentare de supraveghere în direcţia depistării transmiterii WPV1 şi a potenţialelor cazuri de poliomielită paralitică, precum şi a persoanelor neimunizate. Rata vaccinării împotriva poliovirusului în regiunea São Paulo este de peste 95%. În aceste condiţii, OMS a evaluat riscul de răspândire a virusului din Brazilia ca fiind foarte mic. Nu acelaşi lucru se poate spune însă despre Guineea Ecuatorială, unde riscul exportării adiţionale a virusului este mare din cauza acoperirii slabe a campaniei naţionale de imunizare şi a calităţii scăzute a campaniilor de vaccinare derulate după descoperirea focarului de infecţie. În acest moment, Brazilia nu este considerată o regiune afectată de virusul polio, ci o ţară care a fost expusă unui caz de importare a poliovirusului. (A. N.)

 

Coronavirus: măsuri speciale pentru pelerini

 

     A şasea întrunire a Comitetului de urgenţă OMS pe tema coronavirusului sindromului respirator  din Orientul Mijlociu (MERS-CoV) a fost organizată prin teleconferinţă în 16 iunie. Reprezentanţii a şapte state care au raportat cazuri de coronavirus sau dovezi ale infecţiei (Algeria, Iran, Iordania, Olanda, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, SUA) au oferit informaţii despre situaţia curentă, măsurile întreprinse şi principalele preocupări în ţările lor. Secretariatul OMS a venit cu o evaluare a evoluţiei epidemiologice şi ştiinţifice, care a cuprins tiparele de transmitere a virusului şi concluziile misiunii recent încheiate a OMS în Emiratele Arabe Unite. Deşi impactul asupra sănătăţii publice rămâne alarmant, vestea bună este că a scăzut ritmul înregistrării de cazuri noi (care crescuse în aprilie) şi că nu există dovezi ale transmisiei de la om la om în comunităţi. Membrii comitetului au concluzionat unanim că nu sunt întrunite condiţiile pentru a declara stare de „urgenţă de sănătate publică la nivel global“. Situaţia necesită însă o grijă sporită, dat fiind numărul mare de călătorii către Arabia Saudită la care ne putem aştepta în preajma Ramadanului şi pentru pelerinajele islamice Umra şi Hajj. O atenţie specială trebuie arătată focarelor epidemice din spitale. Comitetul a adăugat că investigaţiile recente sprijină ipoteza că o sursă importantă de expunere la coronavirus în comunităţi o reprezintă cămilele. Potrivit comitetului, nu există informaţii solide care să susţină folosirea screeningului prin termografie ca modalitate de a opri sau încetini pătrunderea infecţiilor cu MERS-CoV. (A. N.)

 

Mediciniştii clujeni primiţi în BEME

 

UMF „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca a fost acceptată, în luna aprilie a.c., în Best Evidence Medical and Health Professional Education (BEME). Mai mult, prof. dr. Andrei Achimaş-Cadariu se află între membrii comitetului editorial BEME. Alături de instituţia clujeană, au mai fost acceptate alte 13 universităţi din SUA, Marea Britanie şi Africa de Sud. BEME este un grup internaţional de universităţi şi organizaţii profesionale care dezvoltă o educaţie bazată pe dovezi, pentru profesiile medicale şi de sănătate. Membrii fondatori ai BEME sunt: Universitatea din Maastricht (Olanda), McGill University (Canada), Universitatea St. Andrews (Marea Britanie), University of Queensland (Australia), Universitatea Michigan (Statele Unite). Un alt eveniment recent, care a implicat UMF „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca, a fost semnarea acordului bilateral cu Universitatea de Stat din Louisiana (SUA), care vizează proiecte comune de cercetare, cooperare internaţională prin schimburi de cadre didactice şi studenţi, schimb de materiale educaţionale şi destinate cercetării, publicaţii comune etc. (Demostene Şofron)

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe