Newsflash
Cultură

"Ochiul interior" la 20 de ani

de Dr. Eugenia GROSU-POPESCU - mar. 1 2012
   „Când un ochi închis afară înăuntru se deschide“... La telefon, se simţea cum vocea tonică a lui Radu Sergiu Ruba căuta cu înfrigurare, printre versuri dragi, un nume pentru o primă emisiune dedicată nevăzătorilor. Da, „Ochiul interior“! Iluminarea s-a produs, după formularea mai multor variante, în urmă cu 20 de ani. Atunci s-a născut, la Radio România, în Redacţia Ştiinţă–Învăţământ–Educaţie, prima emisiune pentru nevăzători. S-a numit „Ochiul interior“, era realizată de tânărul specialist în educaţie, scriitorul poliglot Radu Sergiu Ruba şi era prezentată împreună cu studenta Oana Şulea, un tânăr „mesager al sănătăţii“ (membră a Asociaţiei „Mesagerii Sănătăţii“, dedicată educaţiei copiilor pentru sănătate, mediu şi comunicare).
   Lucrurile au început simplu (dar ştim bine – nu-i aşa? – că nu tot ce-i simplu devine automat realitate): o idee bună (în Marea Britanie exista deja o emisiune pentru nevăzători) a avut norocul să-l întâlnească pe cel în stare s-o pună în practică. De atunci, emisiunea s-a impus, a supravieţuit cu succes tuturor „schemelor“ Radioului public – de vară, de toamnă, de primăvară sau de iarnă –, şi-a făcut un public al său, alcătuit deopotrivă din nevăzători şi văzători, a primit nu numai aplauze, ci şi colaborări consistente. A reuşit chiar să ajute substanţial la colectarea de fonduri pentru viitorul centru de reabilitare a vederii aflat în construcţie la Bucureşti.
   Acum, când „Ochiul interior“ împlineşte 20 de ani, apar, ca într-o recapitulare, în derularea emisiunii: tonusul ei excelent, vocile cu dicţie impecabilă (în afara celei a realizatorului, vocile Nicoletei Ruba şi a regizorului tehnic, Carmen Nicolau, care prezintă sumarul, iar mai apoi ale colaboratorilor din ţară, dar şi voci de „ascultători fideli“) şi imediat apoi apar faptele.
   Un ascultător din Turnu Măgurele (care urmăreşte emisiunea de 14 ani, de când, în urma unui accident cu dezlipire de retină, a devenit nevăzător) apreciază caracterul pragmatic, calitatea informaţiilor din domeniul legislativ, educativ, cultural, sportiv. Nu, dânsul, din păcate, nu poate beneficia de Campania Asociaţiei Nevăzătorilor de îmbunătăţire a vederii, dar a aflat cu bucurie, ca şi ceilalţi radioascultători, de existenţa ei.
   Poeta nevăzătoare Ana H. din Cluj salută caracterul de pionierat al emisiunii, prima cu acest tip de mesaj din spaţiul audio, cu cele două paliere de public ale ei: nevăzătorii (care primesc informaţii vitale din domeniile amintite – legislativ, viaţă socială, viaţă culturală), oameni cărora le întăreşte, concomitent, coeziunea, solidaritatea, încrederea în sine, şi văzătorii, care primesc şi ei informaţii utile şi au prilejul să afle despre nevăzători că aceştia formează o comunitate cu oameni aleşi, structurată, solidară, implicată, capabilă să ofere mai mult decât cere. „Ochiul interior“ este privirea înăuntru, o privire mai crudă, mai exigentă decât privirea „în afară“, afirmă poeta.
   Radu Sergiu Ruba anunţă începerea unui proiect european major, care are în vedere pregătirea nevăzătorilor pentru folosirea calculatorului. Se întrevede, aflăm, instruirea unui număr mare de oameni şi angajarea lor.
   Radu Ghizeşan conduce filiala de la Cluj a Asociaţiei Nevăzătorilor şi este liderul unei formaţii de jazz. Ascultăm cu plăcere muzica lui.
  „Lumina cuvintelor“, 15 minute în continuarea sărbătoritei, este sora mai tânără a „Ochiului interior“ şi pune în... lumină remarcabilul talent literar al nevăzătorilor. Se difuzează fragmente din opere care au câştigat premii la concursuri de profil şi care cheamă, implicit, ascultătorii văzători spre o posibilă colaborare la „cartea citită“ de la bibliotecile speciale ale nevăzătorilor.
  Matur şi totuşi la fel de tânăr ca acum 20 de ani, Radu Sergiu Ruba, devenit între timp şi preşedinte al Asociaţiei Nevăzătorilor din România, are, asemeni profesioniştilor de top din media, planuri pe cât de mari, pe atât de concrete privind reabilitarea vieţii noastre, deopotrivă văzători şi nevăzători. La mulţi ani!
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe