Newsflash

Întâmplări

de Prof. dr. Gabriel M. GURMAN - oct. 16 2015
Întâmplări
     În urmă cu mai bine de douăzeci de ani, am fost vizitat de unul din cei care au fost martorii dezvoltării mele profesionale. Îi eram îndatorat acestui om, anumite evenimente din viața mea de tânăr medic au fost influențate de prezența sa binefăcătoare. În sufrageria casei noastre din Omer, Israel, la un pahar de suc de fructe, oaspetele meu și-a îndreptat atenția spre rafturile bibliotecii noastre – nu foarte mare, dar suficient de cuprinzătoare pentru a atesta gusturile fiecăruia din locatari. Privirea i s-a oprit asupra unui volum destul de uzat de atâta citire și răsfoire, „De la vis la descoperire“, scris de întemeietorul teoriei stresului, Hans Selye. Acest volum se poate număra printre cele poate zece cărți care mi-au cizelat concepția despre știință și viață, o carte plină de gânduri foarte interesante, exprimate sub o formă clară – pe scurt învățăminte care pot acompania cariera oricărui individ preocupat nu numai de ce se scrie și se publică în reviste și tratate medicale, dar și de ce se ascunde în spatele multor idei devenite azi universal acceptate.
     Vizitatorul m-a privit direct în ochi și, cu un ton aproape înduioșător, mi-a cerut să îi împrumut volumul, până la următoarea noastră întâlnire. N-am putut rezista, dar aceea a fost ultima oară când l-am mai văzut. De atunci, lipsa volumului lui Selye se resimte de o manieră incredibilă: locul lui e păstrat în biblioteca din sufragerie, ca și cum cartea urmează să se întoarcă în orice moment și să-și ocupe spațiul meritat.
     Scriu toate acestea sub influența citatului alăturat, care amintește un fapt nu foarte cunoscut, anume că unele din cele mai importante descoperiri medicale au fost rezultatul unor pure întâmplări, iar meritul aparține acelor cercetători care au știut să exploateze jocul întâmplării și să transforme ideea în practică. Am scris „întâmplare“, dar acestor evenimente binefăcătoare li se potrivește foarte bine și termenul de „accident“ sau chiar „eroare“.
     Cine nu cunoaște povestea descoperirii penicilinei de către scoțianul Alexander Fleming, în 1928? Întâmplarea cu pricina face parte din repertoriul oricărui conferențiar care-și dedică predica descoperirilor în domeniul medicinii. Fleming uitase neacoperită o placă Petri în care cultiva stafilococ auriu (unii susțin că celebra cutie se aflase câteva zile alături de un sandviș uitat și învechit) și ulterior a observat că pe placă se dezvoltaseră colonii de ciuperci care distruseseră în jurul lor culturile microbiene. Șapte ani mai târziu, a fost identificată și separată penicilina din culturile fungice și nu mult mai târziu primii pacienți au beneficiat de un medicament care a salvat (încă salvează!) milioane de vieți omenești.
     Dar oare câți confrați români cunosc povestea diagnosticului citologic al neoplasmului uterin? Pun această întrebare pentru că există date clare privitoare la faptul că pionierul acestui test extrem de important a fost, de fapt, Aurel Babeș și nu George Papanicolaou. Și, cu toate acestea, ca și în cazul descoperirii insulinei, cel care publică primul e și cel care rămâne în istorie. Papanicolaou a pus la punct tehnica frotiului vaginal în cu totul alt scop, el studiind secreția vaginală a animalelor în timpul ciclului sexual. Cu totul întâmplător, odată cu începuturile studiilor frotiului vaginal uman, au apărut celule neoplazice pe o probă prelevată de la o femeie despre care nu se știa că suferă de o tumoră malignă uterină. Așa s-a născut celebrul test Pap, care permite diagnosticul (și tratamentul!) precoce al neoplaziei de cervix uterin. La fel ca în cazul multor descoperiri, și aici a fost nevoie de aproape 15 ani pentru ca acest test, extrem de simplu și ieftin, să intre în practica curentă.
     În următoarea mea poveste, totul a pornit de la o greșeală tehnică. Ca medic și soț al unei inginere, pot înțelege perfect eroarea unui doctor, produsă de o greșită instalare a unor circuite electrice într-un aparat ce fusese destinat înregistrării contracțiilor cardiace. Un american inventiv (și cunoscut pentru această calitate), Wilson Greatbatch a produs un aparat care, în loc să înregistreze ritmul cardiac, a emis impulsuri electrice. Așa s-a născut – susțin surse informate –, dintr-o binecuvântată eroare, pacemakerul, aparatul care previne de zeci de ani fatalul stop cardiac produs de o gravă aritmie sau de un infarct miocardic.
     „Unde dai și unde crapă“, zice proverbul românesc. Aceasta este chintesența descoperirii influenței celui mai vândut medicament în ziua de azi asupra erecției penisului. După cum se știe, sildenafilul, substanța activă din viagra, are proprietăți vasodilatatoare, printr-un mecanism care protejează degradarea monofosfatului ciclic de guanozină, împiedicând acțiunea acestei enzime din grupa fosfodiesterazelor. Efectul era cunoscut de mult, dar încercările de a include sildenafilul pe lista medicamentelor cu efect dilatator coronarian au dat greș. Doar că cercetătorii nu au putut să nu noteze un fapt interesant, raportat de voluntari de sex masculin care au participat la studiul clinic, și anume augmentarea numărului și calității episoadelor erectile produse de medicamentul amintit. Nu, pierderea unui drog vasodilatator coronarian nu a provocat nicio tragedie, pentru că numărul (și calitatea) lor e în permanentă creștere. Dar se pare că sildenafilul, pe lângă nenumăratele glume produse de apariția lui pe piață, a rezolvat în bună măsură problemele legate de ineficiența activității sexuale a bărbaților în vârstă sau afectați de maladii care influențează negativ această activitate. Și totul, ca și în celelalte exemple amintite, din cauza unei întâmplătoare combinații între eroare și înaltul spirit de observație al unor confrați înzestrați cu darul descoperirii de efecte pozitive, atunci când alții, mai puțin dotați sau mai puțin norocoși, au omis amănunte „neînsemnate“ și au trecut mai departe.
     Nimeni nu poate ști cât de multe povești asemănătoare au rămas ascunse în negura vremii, neștiute de nimeni, spre regretul omenirii și al celor care ar fi avut nevoie de un remediu încă inexistent. Dar povața care se desprinde din aceste scurte relatări e cea care te învață să nu treci cu ușurință peste ceea ce vezi și să nu subestimezi situații care poate par, la prima vedere, cu totul întâmplătoare. Spiritul de observație e una din calitățile primordiale ale clinicianului și cercetătorului.
     Așa cum scriam mai sus, nu multe cărți m-au influențat așa cum a făcut-o cartea lui Selye. Mi-au rămas în minte două din frazele incluse în acel volum. Prima, un sfat important, dar pe care din păcate l-am neglijat de-a lungul vremii, e de a avea întotdeauna la căpătâiul patului un creion și o bucată de hârtie, pentru a înscrie acele gânduri importante sau/și valoroase care-ți apar în timpul nopții și pe care ai mari șanse a le uita până dimineața. Trebuie să recunosc că, pe parcursul anilor, nu am reușit să transform acest sfat într-un obicei și, bineînțeles, sunt convins că multe din ideile care mi-au venit în puținele momente de insomnie au dispărut cu aceeași viteză cu care au apărut în orele târzii ale nopții.
     A doua frază care mi-a rămas în minte până în ziua de azi m-a călăuzit de-a lungul vieții mele profesionale. Iată ce spunea Selye: fiecărei ființe umane, ca și fiecărui atlet, i se cuvine un start egal cu cel al tuturor cu care concurează în viață. Aceasta e obligația societății și a fiecărui individ responsabil de soarta altora. Dar, din acel moment, al startului, șansele fiecăruia vor fi strict subordonate capacității personale. În toată cariera mea am încercat – și sper că în bună măsură am reușit – să ofer rezidenților mei un start egal, fără protecții, oferind fiecăruia aceleași condiții pentru a reuși. Oare e nevoie de subliniat faptul că, după o scurtă perioadă de început, tinerii mei colaboratori au reușit mai mult sau mai puțin, doar în funcție de abilitatea fiecăruia de a se adapta la o meserie grea, într-un mediu care cere cooperare și de multe ori sacrificiu de sine? Și în această direcție Selye a avut dreptate!
 
 
 

„Majoritatea descoperirilor atribuite de obicei întâmplării reprezintă de fapt rodul unei prodigioase puteri de imaginație, care discerne imediat multiplele aplicații generale ale unei observații întâmplătoare.“ (Hans Selye, 1907–1982)

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe