Newsflash
Diverse

În antreprenoriat, perseverenţa este cheia succesului

de Cristina GHIOCA - oct. 16 2020
În antreprenoriat, perseverenţa  este cheia succesului

În medicină, antreprenoriatul înseamnă găsirea celor mai bune soluţii pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă sistemul de sănătate.

UntitledDespre antreprenoriat se vorbește tot mai mult în ultimii ani. În medicină, antreprenoriatul înseamnă găsirea celor mai bune soluţii pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă sistemul de sănătate.

Acest lucru poate să însemne orice, de la dezvoltarea unor arii mai puţin explorate în medicină – precum e-health în cazul ţării noastre – până la implementarea unor tehnologii care să faciliteze actul medical.

Antreprenoriatul nu este o meserie care se învaţă. Ea nu se studiază și vine cu un „cod genetic” care-și asumă multă muncă și foarte mult risc, a subliniat dr. Ovidiu Palea, directorul general al Centrului Medical Provita, într-o dezbatere online despre excelenţa în antreprenoriat, organizată recent de Asociaţia Medicilor Independenţi și Societatea Antreprenorială Studenţească.

El a adăugat că dinamica antreprenorilor înseamnă multă adrenalină și multe nopţi nedormite, de aceea cel mai important lucru e ca antreprenorul aflat la început de drum să nu se dea bătut:

„Nu trebuie să vă descurajaţi. Toţi am plecat de jos și mulţi am reușit, unii nu. Este o selecţie naturală, ca în orice business, și trebuie să fiţi foarte siguri pe voi și ambiţioși”.

Startupul, o șansă pentru tinerii la început de drum

Doctorul Palea a explicat că, în prezent, oportunităţile pentru cei care vor să devină antreprenori sunt mult mai numeroase faţă de cele existente între 2007 și 2008, când el însuși a intrat în acest domeniu:

„Climatul financiar de astăzi este total diferit (...). Când am început eu, șansele de a obţine finanţare erau foarte mici. Astăzi, sunt foarte multe programe de startup care te pot ajuta”.

Chiar și-așa, nicio afacere nu poate fi începută fără ca viitorul antreprenor să utilizeze și economii puse deoparte special pentru acest scop, a atras atenţia directorul Provita. Următorul pas constă în căutarea unor surse de finanţare alternative.

„În prezent, băncile sunt mult mai deschise să ofere finanţare pentru un business bine structurat și bine scris. Dar cred că important este, în primul rând, să visaţi ce vreţi să faceţi și mai departe [să continuaţi] cu pași mici și realiști, pentru că nimeni nu a ajuns mare peste noapte”, a conchis dr. Ovidiu Palea.

Perseverenţa și curiozitatea, esenţiale

Importanţa perseverenţei în acest domeniu a fost subliniată și de dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatologie și fondatoarea Centrului Dr. Leventer. Potrivit acesteia, excelenţa în antreprenoriat se construiește lucrând cu dăruire, acurateţe și înţelegând beneficiile pe care le aduce competiţia:

„Cred că pentru excelenţă, perseverenţa este cheia succesului. Perseverând, reziști mai bine la eșec, la critică, la presiunea socială. Nu trebuie să renunţi după primul eșec sau prima încercare. Personal, am luat-o de la zero de patru ori și, din eșec în eșec, am mers tot mai departe”.

Fondatoarea Centrului Dr. Leventer i-a sfătuit pe micii antreprenori și să dea viaţă ideilor lor, să asculte, să observe, să fie curioși, să pună întrebări și să încerce să rezolve problemele apărute în domeniul medical: „Lucrurile la care eu ţin cel mai mult sunt perseverenţa, munca, focusul pe ceea ce vrei să obţii, o idee bună. Căutaţi să vă autodepășiţi și să serviţi
comunitatea”.

Dincolo de toate aceste trăsături evidenţiate de cei doi specialiști, un alt aspect esenţial în antreprenoriat este etica, după cum a subliniat dr. Wargha Enayati, fondatorul Reţelei Private Regina Maria și al Enayati Medical City:

„Este foarte greu să-ţi construiești o etică, un cod moral, atunci când în jurul tău vezi interese personale puse deasupra intereselor semenilor tăi. Dacă devenim medici, nu automat devenim și filantropi (...).

Pot să am aceeași soartă ca a unui politician sau om de afaceri fără scrupule și riscul e foarte mare și la noi, medicii. De aceea trebuie să ai un cod moral – și fiecare și-l găsește de unde vrea”.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe