Newsflash
ACTUALITATE Știri

În 2080 Pământul va fi cel mai aglomerat

de Magdalena Tănăsescu - iul. 16 2024
În 2080 Pământul va fi cel mai aglomerat

Potrivit unui raport al ONU, populaţia mondială va atinge maximul de creştere în acest secol, în jurul anului 2080, pentru ca apoi să înceapă să scadă.

Ca urmare, în anul 2100 Terra va avea cu 700 de milioane de locuitori mai puțin (o scădere de 6%) față de „vârful” din 2080. 

Raportul ONU este intitulat „World Population Prospects 2024” și a fost elaborat de Departamentul de Afaceri Economice şi Sociale al Naţiunilor Unite (UN DESA). 

ONU estimează că, de la cei 8,2 miliarde de locuitori câţi are planeta în prezent, populaţia mondială va creşte până la un maxim de 10,3 miliarde, iar acesta va reprezenta „vârful” înainte ca populaţia să înceapă să scadă.

Fenomenul va fi determinat în special de reducerea natalităţii din cele mai mari economii ale lumii, în special din China. În prezent, rata fertilităţii este mai mică de 1,4 copii pentru o femeie. De asemenea, în medie, la nivel mondial, femeile aflate la vârstă fertilă au astăzi un copil mai puţin decât în anii 1990.

Alte motive au de-a face cu scăderea ratei mortalităţii şi cu o speranţă de viaţă mai mare, care după epidemia de coronavirus a crescut din nou la 73,3 ani. Se estimează că până la sfârşitul anilor 2050 mai mult de jumătate din populaţie va trăi până după vârsta de 80 de ani.

Către anul 2080, în lume vor fi mai mulţi oameni cu vârsta de peste 65 de ani decât cei sub 18 ani şi un număr mai mare de persoane în etate (peste 80 de ani) decât sugari cu vârste sub un an.

Conform raportului ONU, în societăţile cu fertilitate scăzută şi rate ridicate de îmbătrânire a populaţiei, imigraţia va fi „principalul motor al schimbării” şi al dinamizării demografice, începând de acum şi până în anul 2100.

„Migraţiile internaţionale se numără printre marile tendinţe demografice care modelează lumea noastră. Dacă gestionăm provocările şi profităm de oportunităţi, putem accelera eforturile pentru a realiza o dezvoltare incluzivă şi durabilă”, a subliniat Organizaţia Naţiunilor Unite în raportul preluat de Agerpres

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe