Newsflash
Știri

„Centrul de Promovare a Sănătății”: proiect pentru cetățenii ucraineni din România

de Dorina Novac - nov. 28 2022
„Centrul de Promovare a Sănătății”: proiect pentru cetățenii ucraineni din România

Crucea Roșie a inaugurat în București „Centrul de Promovare a Sănătății”, un proiect pentru cetățenii ucraineni din România.

Cu sprjinul financiar al Crucii Roșii din Franța, Crucea Roșie Română inaugurează în București „Centrul de Promovare a Sănătății”, un proiect prin care cetățenii ucraineni vor beneficia de consiliere și acces la servicii medicale gratuite.

Crucea Rosie Romana

„Una dintre cele mai mari provocări semnalate de cetățenii ucraineni refugiați în România este accesul la serviciile de sănătate. Mai ales atunci când apar primele simptome ale unei boli, blocajul lingvistic și lipsa unui medic de familie, fac foarte dificil accesul cetățenilor ucraineni la serviciile medicale”, precizează reprezentanții Crucii Roșii Române.

Citește și: Prima ediție a Întâlnirii Naționale a Voluntarilor Crucii Roșii Române, la București

Potrivit sursei citate, „Centrul de Promovare a Sănătății” va oferi refugiaților ucraineni acces gratuit la medici specialiști din diverse arii: pediatrie, cardiologie, medicină generală, diabetologie, oftalmologie, stomatologie, dar vor beneficia și de măsurarea tensiunii arteriale și a glicemiei, EKG, ecografie abdominală și consiliere psihologică pentru adulți și copii.

În urma acestor consultații, se vor elibera rapoarte medicale cu rezultatele clinice și paraclinice, precum și recomandări terapeutice. Pentru comunicarea cu pacienții, la fiecare specializare, medicii vor avea alături traducători de limba ucraineană sau rusă.

„Centrul de Promovare a Sănătății” va funcționa sub formă de centru fix pentru o perioadă de 4 luni, după care se va transforma într-o caravană mobilă de sănătate ce se va deplasa în mai multe județe din țară.

Caravana de Sănătate va oferi servicii medicale gratuite în cinci regiuni din România, selectate în funcție de dinamica migrației cetățenilor ucraineni din zonă, dar și de nevoile populației locale.

„Caravana de sănătate este un proiect de amploare, pe care îl demarăm într-o primă etapă în București, dar pe care îl vom continua anul viitor în mai multe zone ale țării. Vom acoperi atât zona urbană cât și zona rurală și ne vom adresa atât cetățenilor ucraineni, cât și românilor din aceste zone”, a declarat Ioan Silviu Lefter, director general al Crucii Roșii Române.

„Centrul de Promovare a Sănătății” din București are punctul fix în str. Avrig nr. 63 și pune la dispoziția beneficiarilor săi un spațiu prietenos și ușor accesibil unde se vor întâlni cu medici, asistenți medicali de specialitate, consilieri și voluntari pregătiți să le ofere servicii socio-medicale și să îi ajute în soliționarea diferitelor probleme din acest domeniu.

„Niciun beneficiar care va ajunge la noi nu va pleca fără a înțelege care sunt pașii următori pentru rezolvarea problemelor lor de sănătate. Uneori este dificil și pentru noi, cetățenii acestei țări să înțelegem ce acte sunt necesare sau unde trebuie să mergem când avem o problemă mai complicată. Încercăm să fim pentru cetățenii ucraineni un ghid de orientare în acest sistem medical”, a declarat Raluca Buzea, manager proiect, Crucea Roșie Română.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe