Newsflash
Știri

Ziua Mondială a Sănătății, marcată la 7 aprilie

de Dorina Novac - apr. 7 2023
Ziua Mondială a Sănătății, marcată la 7 aprilie

Astăzi, 7 aprilie, în întreaga lume este marcată Ziua Mondială a Sănătății, dar și cea de-a 75-a aniversare a Organizației Mondiale a Sănătății, înființată în anul 1948.

Sloganul ales de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru a marca Ziua Mondială a Sănătății, dar și împlinirea a 75 de ani de la înființarea acestei instituții, este „Sănătate pentru toți!”.

ziua mondiala a sanatatii

„Un sistem medical puternic, în orice țară din lume, înseamnă salvarea a milioane de vieți, înseamnă reducerea cheltuielilor cu sănătatea cu zeci de milioane de euro, înseamnă, până la urmă, creșterea speranței medii de viață. Din păcate, puține sunt statele unde există un asemenea sistem de sănătate la care să aibă acces gratuit cea mai mare parte a populației”, a menționat, într-o postare pe Facebook, prof. dr. Cristian Oancea, managerul Spitalului „Victor Babeș” Timișoara.

Citește și: Să măsurăm ceea ce contează: satisfacţia pacientului

Potrivit OMS, aproape 30 la sută din populația globală nu beneficiază de serviciile de sănătate esențiale. Statisticile mai arată că milioane de oameni din întreaga lume nu își pot permite, din motive financiare, cumpărarea unor medicamente care să le ușureze suferința.

De aceea, dezvoltarea unei rețele de asistență medicală primară în țările cu un venit scăzut pe cap de locuitor ar trebui să devină obiectivul principal al oricărei organizații din domeniul sănătății, dar mai ales al autorităților din acele țări.

„Pentru asta, însă, sunt necesare, pe de-o parte, elaborarea și implementarea unor politici coerente de dezvoltare a serviciilor de sănătate, care să asigure accesul oamenilor la îngrijire medicală de calitate, dar și la tratamente de specialitate, iar, pe de altă parte, implementarea unor pachete cât mai cuprinzătoare de asistență medicală primară. Iar asta înseamnă implicarea factorilor politici pentru alocarea unui procent cât mai mare din buget pentru sănătate”, a explicat prof. dr. Cristian Oancea.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe