Newsflash
Știri

Virul gripal rezistent la oseltamivir

de Dr. Mihail MIHAILIDE - iul. 7 2009
Virul gripal rezistent la oseltamivir
     Făcând haz de necaz, anunţurile zilnice ale sporirii numărului de cazuri de infectare cu virusul gripal A/H1N1 depis­tate de reţeaua noastră de supraveghere a bolilor trans­misibile încep să semene cu „avertismentele“ din timpul conflictului sovieto-chinez. În vremurile mult regretate de unii, spaţiul aerian al Chinei maoiste era „violat“ zilnic de foştii prieteni, iar a doua zi se publica protestul cu un număr ce ajunsese de ordinul miilor. Păstrând proporţia, dar şi optimismul, cazurile de gripă porcină de ieri nu mai sunt valabile azi şi – iată – suntem informaţi că numărul celor declarate pe teritoriul României (1 iulie) se ridică la 35, faţă de 33, acum o oră! „Persoanele infectate fac parte din grupul de cetăţeni englezi care a venit, în urmă cu o săptămână, la Iaşi, pentru a participa la un proiect social. Toţi sunt contacte ale celor două persoane care au fost depistate la 30 iunie cu virusul A/H1N1. În prezent, pacienţii sunt transferaţi la Institutul de Boli Infecţioase din Iaşi, pentru aplicarea măsurilor terapeutice necesare. Starea de sanatate a acestora este bună. Autorităţile sanitare continuă supravegherea epidemiologică a celorlalţi contacţi.“
    Nu e loc de haz dacă vom completa informaţia ca o tulpină de virus (A/H1N1 v) a fost gasită rezistentă la oseltamivir. Pacientul a dezvoltat rezistenta după cinci zile de profilaxie cu acest medicament. Mutaţia s-a produs în poziţia H275Y. Tulpina este însă sensibilă la zanamivir. Cât timp oare?  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe