Newsflash
Cultură

Vești triste la început de an

de Candid STOICA - ian. 13 2023
Vești triste la început de an

Anul nou a debutat cu decesul a două personalităţi culturale: un mare scriitor și un foarte cunoscut și valoros actor.

Dumitru Radu Popescu

Dumitru Radu Popescu

        A plecat dintre noi spre alte sfere, la o vârstă venerabilă, marele scriitor Dumitru Radu Popescu (tansilvănean de origine), autorul pieselor „Acești îngeri triști”, „O batistă pe Dunăre”, „Piticul din grădina de vară”, „Pasărea Shakespeare” și a altor zeci de piese jucate, într-o vreme, cu mare succes de mai toate teatrele din ţară. Proza lui Dumitru Radu Popescu a fost considerată de critica vremii monumentală. Dintre cele mai îndrăgite opere ale scriitorului amintim aici „Vânătoarea regală” sau „O bere pentru calul meu”.

        Cititorii căutau cu obstinaţie în cărţile sale crâmpeie din viaţa lor mai puţin falsificate, din timpul regimului comunist. De-a lungul vieţii sale, Dumitru Radu Popescu a condus cu profesionalism reviste de cultură (Steaua, Tribuna, Contemporanul). A fost președintele Uniunii Scriitorilor din România, unde a căutat să medieze mai toate conflictele acute care se iveau între scriitori și politrucii Partidului Comunist, al cărui membru marcant a fost. În finalul vieţii, după evenimentele din decembrie ,89, a fost membru titular al Academiei Române și, totodată, director al Editurii Academiei Române.

        Dumnezeu să aibă grijă de sufletul său!

Mitică Popescu

Mitică Popescu

        Un nume de literatură, un nume inventat de scriitori (Caragiale, Camil Petrescu) a plecat dintre noi ca un fulger, neașteptat, lăsând un loc gol pentru mult timp. Nimeni nu era ca el și probabil nici nu va mai fi.

        Mitică Popescu era un unicat în modestia lui. Reprezenta tipul de om obișnuit pe care îl întâlnești oriunde și care atunci când te vede îţi zâmbește.

        A suferit mult în tinereţe. Vinovat fără vină, a făcut închisoare pentru o faptă care azi ar fi primit laude: nu a vrut să toarne la Securitate niște oameni care spuneau bancuri politice. Apoi viaţa l-a răsplătit din plin, devenind o adevărată vedetă, prototipul omului simplu, din rândurile miilor de Mitici și ale miilor de Popești anonimi.

        A iubit teatrul cu pasiune, trăind, pot spune, numai pentru scenă. A interpretat multe roluri, de facturi diferite. A fost distribuit în multe filme, dintre care amintim „De ce trag clopotele, Mitică?”, „Căsătorie cu repetiţie”, „Moromeţii” sau „Miss Litoral”. Și-a înregistrat vocea în zeci de scenarii radiofonice și a fost multă vreme partenerul de viaţă al marei artiste Leopoldina Bălănuţă.

        Cel de Sus să aibă grijă de sufletul său!

 

 


Pe aceeași temă:

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe