Newsflash
Internaționale Știri

Vaccinul împotriva „Bolii X” ar putea fi gata în 100 de zile

de L. Budin - aug. 30 2023
Vaccinul împotriva „Bolii X” ar putea fi gata în 100 de zile

Cercetătorii britanici vor dezvolta vaccinuri prototip împotriva virusurilor cu risc ridicat, susceptibile să provoace o viitoare pandemie

Un vaccin împotriva unui nou virus cu potenţial pandemic ar putea fi dezvoltat într-o perioadă de doar 100 de zile datorită activității ştiinţifice a unei echipe de cercetători britanici.

Cercetătorii de la Universitatea Oxford analizează modul în care poate fi adaptat vaccinul pe care l-au creat contra COVID-19 pentru o boală necunoscută, aşa-numita „Boală X”, relatează dpa/PA Media și Agerpres.

Ei examinează, de asemenea, modul în care alte vaccinuri pot fi dezvoltate pentru a contracara ameninţări viitoare.

Coaliţia pentru inovaţii în domeniul pregătirii pentru epidemii (CEPI) a anunţat că acordă oamenilor de ştiinţă de la Oxford până la 80 de milioane de dolari americani pentru acest proiect.

Cercetătorii vor dezvolta vaccinuri prototip împotriva virusurilor cu risc ridicat, susceptibile să provoace o viitoare pandemie, care ar putea fi adaptate rapid în cazul în care apare o nouă ameninţare.

CEPI a precizat că această iniţiativă „va deschide calea către dezvoltarea de noi vaccinuri (...) în doar 100 de zile de la apariţia unui virus cu potenţial pandemic”.

Cercetătorii vor avea, de asemenea, sarcina de a căuta modalităţi pentru accelerarea producţiei de doze pentru ca vaccinurile să poată fi inoculate mai rapid în eventualitatea unui viitor focar.

Acesta este un angajament revoluţionar al CEPI, de a oferi un impuls care va stimula cercetarea esenţială de care avem nevoie pentru a fi mai bine pregătiţi pentru viitoarele pandemii”, a declarat profesorul Andrew Pollard, director al Oxford Vaccine Group şi cercetător la Pandemic Sciences Institute de la Oxford.

Pollard a precizat că „în baza experienţei (...) extinse în dezvoltarea de vaccinuri de-a lungul ultimilor 30 de ani” şi a răspunsului la COVID-19 al vaccinului Oxford-AstraZeneca, „ne vom strădui împreună cu CEPI să asigurăm siguranţa generaţiilor viitoare în faţa ameninţărilor continue din partea lumii microbiene”.

Specialiştii din cadrul Agenţiei de securitate sanitară a Marii Britanii (UKHSA) au început deja să lucreze la dezvoltarea vaccinurilor împotriva „Bolii X”. Cercetările sunt în desfăşurare la laboratorul de înaltă securitate Porton Down din Wiltshire. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe