Newsflash
Cultură

UNITER și-a ales câștigătorii

de Candid STOICA - iun. 14 2024
UNITER și-a ales câștigătorii

Luni, 27 mai a.c., la Teatrul Naţional din București a avut loc cea de-a 32-a ediţie a Galelor UNITER. Spectacolul acestei Gale a fost realizat de regizorul Bobi Pricop, într-un cadru scenografic creat de Cosmin Florea.

 În faţa unei săli arhipline, Gala a fost deschisă de Dragoș Buhagiar, președintele UNITER.

Anul acesta s-au acordat cu largheţe foarte multe premii, unele pentru prima oară. Dintre ele amintim 15 premii pentru întreaga activitate. Printre câștigători: Oana Pellea, Dan Condurache, Valer Dellakeza (actori); Petrika Ionescu (regizor), Viorica Petrovici (scenografă), Miruna Runcan (critic teatral). Premiul pentru interpretarea unui rol principal masculin i-a revenit actorului Tudor Cucu Dumitrescu, pentru rolul Hedwig din spectacolul „Hedwig and the angry inch”, regizat de Răzvan Mazilu. 

Premiul pentru interpretarea unui rol principal feminin i-a fost acordat actriţei Cerasela Iosifescu, pentru rolul Iocastei, din spectacolul „Oedip” al Teatrului Bulandra, în regia lui Andrei Șerban, adaptarea lui Robert Icke după Sofocle.

Premiul pentru interpretarea unui rol secundar masculin a fost acordat actorului Miklós Bács, pentru rolul Primarului, din spectacolul „Rubedeniile” de la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. Premiul pentru interpretarea unui rol secundar feminin a fost acordat actriţei Mălina Lazăr, pentru mai multe roluri din spectacolul „Antologia dispariţiei”.

Marele premiu a fost acordat spectacolului „Antologia dispariţiei” în regia lui Radu Afrim, un spectacol al Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri” din Iași. Un premiu destul de „original” – cel mai bun text românesc montat în premieră absolută – i-a fost acordat lui Csaba Székely, autor de origine maghiară, care a scris piesa în limba maghiară. 

Premiul pentru debut i-a revenit Ramonei Niculae, pentru rolul Crinei, din spectacolul „Zece lucruri pe care le-am pierdut la Festivalul de la Mamaia” de Gabriel Sandu, regia Elena Morar și Gabriel Sandu (Teatrul de Stat din Constanţa). Un premiu special a fost acordat actorilor păpușari Rodica și Mugur Prisăcaru, pentru performanţa lor în arta teatrului de păpuși și marionete.

Gala a avut multe momente calde, emoţionante, așa cum au fost revederea marelui regizor român care trăiește la Paris, Petrika Ionescu, sau clipul în care apare la diverse vârste Ion Caramitru, părintele UNITER și al Galei UNITER. Felicitări organizatorilor și celor care au fost premiaţi!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe