Newsflash
Internaționale

Un medicament de la Eli Lilly and Co. a ajutat persoanele cu diabet de tip 2 să slăbească

de Florentina Ionescu - apr. 28 2023
Un medicament de la Eli Lilly and Co. a ajutat persoanele cu diabet de tip 2 să slăbească

În presa străină se vorbește deja despre un alt medicament (pe lângă Ozempic), extrem de puternic, care ar putea deschide calea către scăderea în greutate.

Un număr din ce în ce mai mare de americani supraponderali susțin sus și tare că sunt pentru folosirea Ozempic și Wegovy – medicamente despre care celebritățile au tot trâmbițat pe TikTok că le ajută să topească kilogramele în plus, scrie The Associated Press.

Acum, însă, un medicament și mai puternic care luptă împotriva obezității este scos la înaintare, putând accelera tratamentul împotriva kilogramelor în plus. 

obezitate

Tirzepatide, un medicament de la compania farmaceutică Eli Lilly and Co., aprobat pentru a trata diabetul zaharat de tip 2 (DZ2), disponibil sub numele comercial de Mounjaro, a ajutat persoanele cu DZ2 care erau supraponderale sau care sufereau de obezitate să piardă până la 16% din greutatea lor corporală. Sau chiar să dea jos mai mult de 15 kilograme în decurs de aproape 17 luni, potrivit unor declarații făcute de săptămâna aceasta de reprezentanții companiei.

Studiul, aflat în ultima etapă, cu privire la acest medicament pentru scăderea în greutate aduce noi dovezi cum că participanții similari, fără DZ2, au dat jos până la 22% din greutatea lor corporală în acea perioadă, cu injecții săptămânale cu medicamentul Mounjaro, scrie AP. Pentru un pacient tipic care utilizează cea mai mare doză, asta a însemnat că a dat jos peste 22,5 kilograme.

Pentru persoanele cu diabet, este extrem de dificil să dea jos kilogramele în plus, a spus dr. Nadia Ahmad, director medical al Eli Lilly în domeniul dezvoltării medicamentelor pentru obezitate. Ceea ce înseamnă că rezultatele recente ale studiului sunt extrem de importante.

„Nu am observat până acum acest grad al reducerii în greutate”, a declarat dr. Nadia Ahmad.

Pe baza noilor rezultate, care nu au fost încă publicate în variantă completă, reprezentanții companiei farmaceutice spun că vor finaliza un document prin care vor aplica către FDA (Agenția americană pentru Alimente și Medicamente) pentru aprobarea cât mai rapidăm astfel încât compania să poată vinde tirzepatide (Mounjaro) pentru managementul pe termen lung al greutății corporale. O decizie ar putea fi luată în decursul acestui an.

Dacă va fi aprobat pentru scăderea în greutate, tirzepatide (Mounjaro) ar putea deveni cel mai eficient medicament de până la această dată ce face parte dintr-un arsenal de medicamente care transformă tratamentul pentru obezitate.

Obezitatea, arată sursa menționată, afectează mai mult de patru din zece americani adulți și este asociată de numeroase alte boli care pot duce la dizabilitate sau chiar la deces.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe