Newsflash
ACTUALITATE Știri

Ultimele negocieri pentru prevenirea pandemiilor

de Magdalena Tănăsescu - mar. 26 2024
Ultimele negocieri pentru prevenirea pandemiilor

Ultima săptămână de negocieri în vederea unei mai bune pregătiri a omenirii pentru o viitoare pandemie a debutat luni, 25 martie a.c., la Geneva.

Țările membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) încearcă să finalizeze un text care să evite repetarea erorilor fatale şi costisitoare care au marcat pandemia de COVID-19.

„Pentru a preveni milioane de morţi şi pierderi economice de mii de miliarde de dolari, ţările membre au decis în decembrie 2021 să elaboreze un text obligatoriu prin care să se evite repetarea dezastrului. Şi-au dat termen până în luna mai a acestui an pentru a-l adopta în cadrul Adunării Mondiale a Sănătăţii”, transmite Agerpres.

Diplomaţii insistă asupra faptului că doresc să ajungă la un acord, însă punctele de vedere ale diferitelor tabere par să fie în continuare foarte îndepărtate între ele.

„Toată lumea va trebui să dea ceva, altfel nimeni nu va primi nimic”, a avertizat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ţările europene doresc să se investească mai mulţi bani în prevenire, în timp ce ţările africane - aproape ignorate la începutul pandemiei de COVID-19 - doresc know-how şi finanţare, dar şi un acces adecvat la teste, vaccinuri şi alte tratamente.

Statele Unite, la rândul lor, vor o garanţie de transparenţă şi un schimb rapid de date medicale cu privire la orice apariţie a unei boli necunoscute.

În opinia specialiştilor, China a întârziat prea mult în decembrie 2019 să partajeze informaţii despre COVID-19 şi, foarte repede, acel schimb de date a devenit prea tardiv.

Nu este exclus ca negocierile să fie prelungite pentru a se ajunge la o înţelegere. Principalele aspecte încă în discuţie includ accesul la agenţii patogeni emergenţi, o mai bună prevenire şi supraveghere a epidemiilor, o finanţare fiabilă şi transferul de tehnologie către ţările cele mai sărace.

Thomas Cueni, directorul general al Federaţiei Internaţionale a Producătorilor şi Asociaţiilor Farmaceutice (IFPMA), a avertizat împotriva oricărei tentaţii de constrângere.

„Acordul va funcţiona doar dacă este voluntar şi bazat pe termeni conveniţi de comun acord”, a declarat Thomas Cueni.

 

Acesta consideră că transferul de tehnologie a atins un nivel fără precedent în timpul pandemiei de COVID-19, iar textul negociat nu merge în direcţia corectă: „Mă tem că va crea obstacole majore” data viitoare, a precizat el.

Miza negocierilor are însă o importanţă crucială pentru generaţiile viitoare.

„Acesta nu este un document vechi şi prăfuit care va sta undeva pe un raft”, a subliniat Michael Ryan, directorul departamentului pentru situaţii de urgenţă din cadrul OMS, menționând că „viitoarea pandemie va veni cu siguranţă”. 

 

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe